Stichting Natuur en Milieu

Consument heeft nog weinig keus

12 april 2008 - Met een energiezuinige wasdroger kan een gemiddeld huishouden maar liefst 15 procent op zijn stroomrekening besparen. Dat blijkt uit de Top 10 Wasdrogers die Stichting Natuur en Milieu vandaag bekendmaakt in het tv-programma Kassa.

Als iedereen die nu een wasdroger heeft zou overstappen op een zuinige droger, besparen we ruim 2 miljard kilowattuur stroom en een CO2-uitstoot die vergelijkbaar is met de uitstoot van 350.000 autos. Echter, wie echt het klimaat en de portemonnee wil sparen kiest natuurlijk voor de wasknijper en waslijn.

Ondanks het enorme voordeel voor de consument en het klimaat zijn er helaas maar weinig zuinige modellen te koop. Bekende merken zoals Miele, Bosch, Siemens, Bauknecht, Whirlpool en Zanussi hebben geen zuinige wasdrogers met energielabel A. De Nederlandse elektronicazaken moeten zich schamen, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. In Zwitserland zijn veel meer zuinige modellen met A-label te koop dan in Nederland.

800 besparing
Wasdrogers zijn de grootste elektriciteitsverbruikers in een huishouden. Ze zijn verantwoordelijk voor 23 procent van de elektriciteitsrekening. Het loont dus om naar het energieverbruik van een droger te kijken.

De lijst energiezuinige wasdrogers van Natuur en Milieu laat grote verschillen zien tussen zuinige en onzuinige modellen. Zo gebruikt de nummer 3 van de lijst, de White Knight CL473 ( 299) 40 procent van de energie van drogers met energielabel C (prijs rond 200). Deze zuinige wasdroger is slechts honderd euro duurder, maar de besparing aan stroomkosten loopt in tien jaar op tot 800 bij een gemiddeld gebruik. Binnen een jaar is de hogere prijs al terugverdiend.

De Blomberg TKF1350 en AEG Electrolux T59840 die op nummer 1 en 2 staan, zijn nog zuiniger maar wel duurder. Ook deze modellen verdienen zich echter binnen vijf tot zeven jaar terug.

Een overzicht van de meest energiezuinige wasdrogers, andere huishoudelijke apparaten en autos is te vinden op www.top10.hier.nu Top10 is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu. Ecofys draagt zorg voor de onafhankelijke vergelijking van apparaten.



Publicatiedatum: 12-04-2008