Ingezonden persbericht


Lezing Willebrord de Winter in De Bakkerij

De expositie van Willebrord de Winter in het Limburgse kunsthuis De Bakkerij in Bergen wordt erg goed bezocht. Vooral de opening was erg druk. Om de kunst de verdiende aandacht te geven, geeft Willebrord zaterdag 12 april voor een beperkt aantal mensen een inspirerende lezing.

In het werk van Willebrord de Winter zijn verhalen uit de bijbel of vanuit de Griekse mythologie ruimschoots vertegenwoordigd. Dat heeft alles te maken met zijn godsdienstige jeugd. Opvallend is dat geen van de thema's in het werk van De Winter somber of zwaarmoedig zijn uitgebeeld. Wie kent het dramatisch verhaal van Sisyphus en de verwijderde betekenis dat wij mensen - ondanks alle inspanningen van de wetenschap - nooit op eigen kracht het eeuwige leven zullen verwerven? Het bronzen beeld dat Willebrord van deze Griekse figuur heeft gemaakt is 'licht' en speels tegelijk. Of anders gezegd: met een dergelijke 'zware' boodschap weet De Winter te spelen. Zelfs de meer serieuze bijbelse verhalen worden door hem enigszins pikant (en voor sommigen zelfs erotisch) uitgebeeld.

Ook heeft zijn werk tot doel dat de hedendaagse mens zich opnieuw gaat interesseren voor de waarheden van vroeger. Door op speelse wijze zulke verhalen te verbeelden, hoopt De Winter dat de mens van vandaag (geneigd tot een al te gemakkelijk en kant en klaar ingevuld leventje) profijt kan hebben van deze waarheden. Zo gaat het in zijn werk over 'gevallen' engelen, over het gevecht tussen Jakob en de engel, de drie Gratiën, de inscheping naar Kithera, de Minothaurus, de annunciatie aan Maria, de negen Muzen, de schikgodinnen, etc. Elke keer wordt voor deze vergeten vertellingen van toen een hedendaagse 'make-over' bedacht, in het brons gevangen en kleurrijk geschilderd, waarbij vaak frivoliteit of speelsheid kenmerkend is.

Ieder schilderij en sculptuur heeft zijn eigen verhaal. Zaterdag 12 april rond 15.30 uur 'hoort en ziet' u in De Bakkerij de ziel van de kunstenaar. Meld u tijdig aan door een mail te sturen: info@bakkerijbergen.nl of telefonisch 0485 340074. www.bakkerijbergen.nl



Ingezonden persbericht