Ingezonden persbericht


Tilburg, 10 april 2008

Sun Ra Arkestra bevestigd en start voorverkoop ZXZW

Na Rhys Chatham, Psychic TV en Radio Birdman in voorgaande edities heeft het independent cultuurfestival ZXZW voor 2008 weer een grote inspirator van de hedendaagse muziek weten vast te leggen. Sun Ra Arkestra zal op het Tilburgse festival van 15 tot en met 21 september zes exclusieve Nederlandse shows geven. Optredens van het Akrestra zijn een zeldzaamheid.

Sun Ra Arkestra was de begeleidingsband van jazzpioneer Sun Ra. Sun Ra verlegde met zijn eigenzinnige jazz de grenzen van het genre en is nog steeds van grote invloed op de moderne muziek. Zijn discografie is met meer dan honderd albums één van de grootste van de populaire muziek. Na zijn dood in 1993 gaat zijn begeleidingsorkest door en wordt nu geleid door Marshall Allen.

Naast Sun Ra Arkestra heeft de organisatie onder andere ook de Amerikaanse hardcore punk sensatie Paint it Black en Enablers (postrock met spoken word) geboekt. Eerder had de organisatie al black metal band Watain en de noisepioneer Z'ev weten vast te leggen. In totaal kan het festival al meer dan zestig namen bevestigen.

Kaartverkoop start zaterdag 12 april 2008 om 10.00 uur via Ticket Service bij de grotere postkantoren, de grotere Free Record Shops, VVV's en GWK's, 0900-3001250 (45 ct.p.m), www.ticketservice.nl, AUB Ticketshop en de bekende voorverkoopadressen. Er zijn zowel weektickets, weekendtickets als dagtickets verkrijgbaar. Tot 31 mei gelden er gereduceerde prijzen.

ZXZW is een grootschalig festival voor independent cultuur. Vanuit een stevige muzikale basis brengt het ook beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Street art naast academische dans.

ZXZW vindt plaats van 14 tot en met 21 september in de gehele Tilburgse binnenstad. Van kraakpand tot burgemeesterskamer. Van museum tot metalkroeg.

Zie voor meer informatie over het festival ook www.zxzw.nl, http://zxzw.wordpress.com, www.myspace.com/zxzwtilburg, www.youtube.com/zxzwtilburg en http://www.last.fm/user/zxzw