Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 2 april 2008

Voorjaars vogelexcursie op Balgzand
Broeden op het 'smakelijkste' stukje wad

Op zaterdag 12 april van 13.00-16.00 uur nemen de gidsen van Landschap Noord-Holland u mee naar Balgzand. Achter een industrieel gebied aan de Oostoeverweg in Den Helder, ligt een luilekkerland voor grote zwermen vogels en bijzondere vogelsoorten. Het Balgzand is een stukje wadgebied dat bij hoog tij deels droge voeten houdt. Deze zogenaamde schorren bieden in het voorjaar broedgelegenheid aan grote aantallen nestelende vogels. Indrukwekkend zijn in deze tijd van het jaar de duizenden kokmeeuwen, met daartussen enkele zwartkopmeeuwen. Later nestelen er visdieven en kluten. Daarnaast maakt u kans op zangvogels als blauwborst, rietgors en gele kwikstaart. Tussen de grote aantallen trekvogels zoals strandlopers en plevieren gaan we op zoek naar schaarsere steltlopers als regenwulp, zwarte ruiter en groenpootruiter. U bent van harte uitgenodigd om hiernaar te komen kijken. Eventueel maken we gebruik van de aanwezige fietsen tijdens deze excursie.

Verzamelen bij Natuurinformatiecentrum Balgzand bij 't Kuitje aan de Oostoeverweg 80 te Den Helder. Volg de borden naar Industrieterrein Oostoever, doorrijden tot 50 meter voor Marinepoort. Daar rechtsaf. Aanmelden is gewenst en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, Beschermers betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 1,50. Terplekke aansluiten kan ook.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl