Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 117/GH
Datum: 12 april 2008

De Bond van Friese Vogelwachten en provincie Fryslân organiseren 12 april de eerste Fryske Neisoarchdei

Op zaterdag 12 april hebben De Bond van Friese Vogelwachten en de provincie Fryslân voor het eerst een Fryske Neisoarchdei gehouden. Deze dag is bedoeld om extra aandacht te geven aan de nazorg van weidevogels en te laten zien wat nazorg is. De provincie Fryslân kent 6000 nazorgers en ruim 1.000 jeugdleden, die elk jaar zorgen dat jonge weidevogels een grotere kans krijgen om te overleven. Geart Benedictus, voorzitter van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) opende bij de Fûgelwacht Trynwâlden de eerste Fryske Neisoarchdei. Gedeputeerde Anita Andriesen had voor alle nazorgers een verrassing: een speldje van een Skries op een pompeblêd. De jeugdleden hebben op vertoon van het speldje bovendien onbeperkt gratis toegang tot het Natuurmuseum Fryslân.

"Ik vind het fantastisch dat er zoveel mensen zijn met hart voor de weidevogels. Het is mooi te zien dat we samen met de provincie deze mensen in het zonnetje kunnen zetten. Ik hoop dat hier een nieuwe traditie is geboren" aldus Geart Benedictus. Gedeputeerde Anita Andriesen vertelde dat ze trots is op het feit dat Fryslân zo'n grote groep vrijwilligers heeft met hart voor de weidevogels. "In onze provincie zijn méér nazorgers dan in de rest van Nederland samen. Zij zorgen samen met de boeren dat veel nesten en kuikens behouden blijven."

De nazorgers beschermen elk broedseizoen de legsels en de kuikens van duizenden weidevogels in Friesland. Zo worden bij de nesten stokken of nestbeschermers geplaatst om de nesten te beschermen. Soms moeten nesten tijdelijk worden verplaatst (maisbouw) wegens landwerkzaamheden. Naast de bescherming van de nesten is de kuikenzorg een belangrijk deel van de weidevogelbescherming. Kuikens worden bijvoorbeeld met behulp van plastic zakken verjaagd van de percelen land die moeten worden gemaaid. Ook wordt soms in overleg met de boer een stuk land waar veel kuikens zitten later gemaaid. Een goede communicatie tussen de boer en de nazorger is hierbij van groot belang.

Net zoals in de rest van Nederland loopt het aantal weidevogels in Fryslân terug. Door de inzet van nazorgers en andere initiatieven zoals Skriezekriten hoopt de provincie de terugloop te stoppen.


---- --