Productschap Vis


11 april 2008

Te vroeg haringhappen niet obestraft

Rijswijk, Het risico op sancties moet voorkomen dat de gezamenlijke start van het nieuwe haringseizoen wordt overtreden door mensen die de Hollandse Nieuwe eerder verhandelen dan de beoogde startdatum 3 juni. Het Productschap Vis heeft hiertoe op verzoek van de visbranche een verordening ingesteld.

Met de Verordening Hollandse Nieuwe kunnen handelaren die de officiële startdatum van het Haringseizoen 2008 niet respecteren, daadwerkelijk worden bestraft. De start van het haringseizoen 2008 is gepland op dinsdag 3 juni met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Vanaf die dag mag deze haring overal te koop worden aangeboden.

Niet voor niets wordt elk jaar een startdatum vastgesteld. De haring dient in zekere mate volgroeid te zijn voor een goede kwaliteit. De Nederlandse haringgroothandel kan de visdetaillist vanaf die datum verzekeren van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe. Voor het imago van de Hollandse Nieuwe én van de Nederlandse vissector is gelijktijdig starten van groot belang. Zo laten wij als sector zien dat we te maken hebben met een seizoensproduct van hoge kwaliteit, waarmee niet gesjoemeld wordt!, aldus voorzitter Jan Odink van het Productschap Vis.

De verordening geldt voor elk bedrijf dat haring verhandelt. Bedrijven die de verordening overtreden en Hollandse Nieuwe voor de afgesproken startdatum verkopen, kunnen voor de tuchtrechter worden gedaagd. De tuchtrechter kan sancties opleggen: verscherpte controle en publicatie van de uitspraak tot een geldboete, oplopend tot 11.250,-.

Het is al jaren een ongeschreven regel dat de vishandel de verkoop van Hollandse Nieuwe gelijktijdig start met het nieuwe haringseizoen. Desondanks dreigde er versnippering omdat een aantal vishandelaren zich niet aan de startdatum hielden. Dit was de reden dat de branche aan het bestuur van het Productschap Vis heeft gevraagd een verordening vast te stellen.

Er bestaat al heel lang de wens in de sector om de voortijdige verkoop van Hollandse Nieuwe tegen te gaan. Dat is vorig jaar de reden geweest voor het vaststellen van de Verordening Hollandse Nieuwe. De formele procedures voor het verkrijgen van rechtskracht voor deze verordening namen veel tijd in beslag, waardoor toentertijd de handhaving nog niet kon worden afgedwongen. Wel is toen opnieuw voor alle bedrijven in de sector duidelijk geworden dat consument en bedrijfsleven groot belang hebben bij eensluidend gedrag.

De verordening is vandaag gepubliceerd in het Verordeningenblad van de SER en zal op
zaterdag 12 april 2008 in werking treden.