Politie Groningen

Zaterdag 12 april 2008

Provincie Groningen, 12-04-2008

Delfzijl: aanhoudingen na oude brandstichting

De politie heeft afgelopen week twee mannen aangehouden die worden verdacht van brandstichting in een horecagelegenheid in Delfzijl. De brandstichting vond 17 januari 2007 plaats in een pand aan de Kuilsburg. Halverwege de nacht werd een ruit vernield en gooiden de verdachten een brandend voorwerp naar binnen. De brand kon in een vroeg stadium worden geblust. Desondanks ontstond er veel schade. De politie kwam de mannen uit Groningen (50 jaar) en Beerta (28 jaar) na rechercheonderzoek op het spoor. De Beertster heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. De Stadjer ontkent zijn aandeel. Het motief van de brandstichting is niet bekend. Beide mannen zijn ingesloten.

Groningen: papieren aanhangwagen ongeldig

De politie heeft vrijdagmiddag een 39-jarige automobilist uit Garmerwolde langs de kant van de Rijksweg in Groningen gezet. Agenten zagen dat de aanhangwagen achter het trekkende voertuig een kartonnen kentekenplaat had en hadden het vermoeden dat er meer aan de hand was. Uit de controle bleek dat het kenteken van de aanhanger in 2003 ongeldig was verklaard en het dus niet is toegestaan om deze te gebruiken. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Roodeschool/Westerbroek: rijbewijzen kwijt na snelheidsovertredingen

Een 27-jarige motorbestuurder uit Roodeschool is vrijdagmiddag op de Eemshavenweg bij zijn woonplaats zijn rijbewijs kwijt geraakt. De man lag plat op zijn machine en reed met een snelheid van 120 km/u langs wegwerkzaamheden. Vanwege deze werkzaamheden is de maximum snelheid op dit weggedeelte 70 km/u. De politie maakt proces-verbaal op.

Een 44-jarige automobilist uit Vroomshoop kon vrijdagmiddag bij Westerbroek zijn rijbewijs inleveren. De man reed met een gemiddelde snelheid van 172 km/u over de A7. Ook tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: tweetal beklad pand met spuitbus

Twee inwoonster van Hoogezand zijn vrijdagmiddag aangehouden omdat ze enkele deuren van een pand aan de Thorbeckelaan met een spuitbus hadden bespoten. Een vrouw van 22-jaar en haar 13-jarige zusje waren op hun gedrag aangesproken door een buurtbewoner, maar trokken daar klaarblijkelijk niets van aan. Daarom werd de politie geïnformeerd. De twee dames verklaarden dat ze niet wisten dat het strafbaar is om panden te bekladden. De politie maakt proces-verbaal op.

Zuidhorn: automobilist rijdt weg na aanrijding

Een automobilist die vrijdagmiddag in Zuidhorn een aanrijding veroorzaakte, is weggereden zonder zijn gegevens achter te laten. Een 18-jarige automobiliste reed op de Burgemeester Kruisingalaan toen plotseling een bestelauto de weg op kwam rijden. Het voertuig van de Zuidhornse raakte daarbij fors beschadigd. De bestuurder van de bestelauto maakte een handgebaar en ging er vandoor, de jonge vrouw verbouwereerd achterlatend. Ze wist echter het kenteken van het andere voertuig te noteren. De eigenaar van de bedrijfsauto is daardoor bij de politie bekend.

Noordhorn: onverantwoorde automobilist beboet

De politie heeft vrijdagmiddag een 22-jarige automobilist uit Zuidhorn voor meerdere overtredingen beboet. De politie kreeg meldingen dat een automobilist onverantwoord over de Industrieweg in Noordhorn reed. Agenten zagen de man rijden zonder veiligheidsgordel en gaven hem een bekeuring. Toen de man weg wilde, deed hij dit op zon agressieve wijze dat hij ook hiervoor een bekeuring kreeg. Later die middag kreeg de man een bekeuring omdat hij zijn auto onjuist had geparkeerd. s Avonds kreeg de politie wederom meldingen dat een automobilist gevaarlijk door Zuidhorn reed. Agenten troffen de auto echter niet aan.

Winschoten: alcomobilist ramt prullenbak

Een 48-jarige automobilist uit Winschoten moest vrijdagmiddag zijn rijbewijs inleveren. Omstanders zagen dat de man op de Venne in zijn woonplaats tegen een prullenbak was aangereden en er vandoor was gegaan. Getuigen gaven het kenteken door aan de politie. Agenten gingen naar de woning van de automobilist en troffen hem onder invloed van alcohol aan. Op het bureau bleek dat hij 1,75 promille alcohol in zijn bloed had. De man is eerder aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagmiddag in het westelijke deel van de stad Groningen een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 780 voertuigen gecontroleerd. Er werd acht keer een bekeuring uitgedeeld voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Twee automobilisten werden beboet omdat ze zonder niet handsfree aan het bellen waren. Op de Westerkade en de Paterswoldseweg werden acht automobilisten bekeurd omdat ze over de busstrook reden. Twee van deze automobilisten waren taxichauffeur en hadden geen ontheffing voor het gebruik van de busstrook.

Groningen: Stadjer met verkeersbord op pad

De politie heeft vrijdagnacht in de Parkweg een 22-jarige inwoner van Groningen aangehouden. Een getuige zag dat de man met een verkeersbord over zijn schouder in de richting van een huis liep. De gewaarschuwde politie vond vervolgens een verkeersbord in de woning. De verdachte kon geen verklaring afleggen. Hij bleek onder invloed van alcohol. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Stadjer.

Groningen: Stadjer mishandelt in horecagelegenheid

De politie heeft vrijdagnacht in de Peperstraat een 25-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor mishandeling. De Stadjer had in een horecagelegenheid woorden gekregen met een 31-jarige plaatsgenoot over een drankje dat op de bar stond. De jongste van het stel greep daarom naar de keel van de andere man. Deze deed vervolgens zijn beklag bij een van de veiligheidsmedewerkers. Ondertussen sloeg de verdachte een andere 29-jarige Groninger in het gezicht. De politie heeft de verdachte aangehouden. Uit verhoor bleek dat hij werkzaam is bij Defensie. De man is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Groningen: joyrider onder invloed

De politie heeft vrijdagnacht een 20-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de automobilist rijden op de Westersingel en hadden er geen goed gevoel bij. Toen de Stadjer langs de kant werd gezet, bleek hij onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten en bovendien geen rijbewijs te hebben. Op het politiebureau vertelde hij dat hij werkzaam is bij Defensie en dat hij de auto zonder toestemming van de eigenaar had meegenomen. Deze zou in het buitenland zijn. De Stadjer is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Groningen: dronkaard gewond na val

Een 22-jarige inwoner van Baarn is vrijdagnacht met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De man werd door een medewerker van een horecagelegenheid in de Poelestraat naar buiten begeleid. De bezoeker was sterk onder invloed van alcohol en had in de kroeg gekotst. Eenmaal buiten struikelde hij over een geparkeerde fiets en kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. De man was niet aanspreekbaar en is door ambulancepersoneel meegenomen.

Oude Pekela: tweetal steelt auto

De politie heeft vrijdagnacht in Oude Pekela een gestolen auto teruggevonden. Een 24-jarige inwoner van Oude Pekela had eerder die nacht aangifte gedaan. Agenten reden rond in de omgeving van het dorp, toen ze in de Erasmusstraat een auto zagen staan die voldeed aan de omschrijving van het gestolen voertuig. In het voertuig zaten twee 16-jarige jongens uit het dorp. Ze zijn aangehouden en hebben de nacht in een cel door moeten brengen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: bikers houden drugsgebruiker aan

Agenten hebben vrijdagnacht in de Visserstraat een 22-jarige inwoner van Hoogeveen aangehouden. Agenten op de fiets zagen de verdachte staan in de Oude Kijk int Jatstraat en hadden het vermoeden dat de Drent harddrugs gebruikte. De bikers wilden de man controleren, maar die koos het hazenpad. Dankzij de wendbaarheid van de fietsen, lukte het de agenten de verdachte snel aan te houden. In de kleding werden vijf bolletjes cocaïne aangetroffen. Ook trof men twee messen op straat, die de verdachte vermoedelijk vlak daarvoor weg had gegooid. De 22-jarige is ingesloten.

Provincie Groningen: automobilisten onder invloed

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in de provincie automobilisten aangehouden voor rijden onder invloed. Tegen de bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen Een 42-jarige automobilist uit Groningen viel vrijdagavond op toen hij op de Metaallaan zonder vaart te minderen door het rode verkeerslicht reed. Uit een ademanalysetest bleek dat de man ruim 1,7 promille alcohol in zijn bloed had. De Stadjer heeft zijn rijbewijs in moeten leveren.

Groningen Een 38-jarige automobilist uit Scharmer had zaterdagmorgen de hele breedte nodig van de Beneluxweg. Hij slingerde van de ene naar de andere kant en dit leverde gevaarlijke situaties op. Nabij de afslag Driebond wisten agenten de man klem te rijden. De alcomobilist had ruim 1,3 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Winschoten Een 27-jarige man uit Finsterwolde is vrijdagnacht in de Stationsweg aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol en drugs. De man had een alcoholpromillage van ruim 1,5 in zijn bloed. Bovendien vertelde hij de agenten dat hij drugs had gebruikt. De Finsterwolder is niet in het bezit van een rijbewijs. De auto bleek hij te hebben geleend van een bekende.

Winschoten Een 35-jarige alcomobilist uit Winschoten viel op toen hij vrijdagnacht slingerend en zonder verlichting wegreed bij het station in zijn woonplaats. Hij bleef doorrijden nadat een politieauto een stopteken had gegeven. Uiteindelijk zette hij in de Liefkensstraat zijn voertuig aan de kant. Hij had ruim 1,55 promille alcohol in zijn bloed en bleek bovendien niet in het bezit van een rijbewijs.

Oude Pekela - Op de Winschoterweg werd vrijdagnacht een 28-jarige automobilist uit Oude Pekela gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Hij bleek alcohol te hebben genuttigd voordat hij in de auto stapte. In zijn bloed zat bijna 1,3 promille alcohol.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Lauwersoog, Marneweg: aantal geregistreerde voertuigen: 389, aantal overtredingen: 34, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Ter Apel, N366: aantal geregistreerde voertuigen: 540, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 148 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Stadskanaal, Semsstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 774, aantal overtredingen: 108, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Veendam, Zuidwending: aantal geregistreerde voertuigen: 45, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.