Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 12 april

Fryslân, 12-04-2008 o Politieberichten van vrijdag 11 april 07.00 uur t/m zaterdag 12 april 11.00 uur

Rinsumageest: veel te snelle beginnend bestuurder
De politie heeft donderdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige automobilist uit Aldtsjerk. De man reed op de Lauwersseewei 144 km/u terwijl ter plaatse slechts 100 km/u is toegestaan. Aangezien deze automobilist nog geen maand in het bezit van een rijbewijs is werd er als beginnend bestuurder een punt van zijn rijbewijs ingetrokken. Indien hij nog tweemaal voor een zware
verkeersovertreding wordt bekeurd zal zijn rijbewijs worden ingetrokken.

Franeker: getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen van een voorval afgelopen dinsdag 8 april op de Voorstraat. Omstreeks 14.00 uur reed daar een rode Mazda 323 met vrij hoge snelheid. Op het moment dat deze auto een parkeercontroleur van de gemeente Franekeradeel van voren naderde, maakte de bestuurder een beweging naar links. De parkeercontroleur moest opzij stappen om een aanrijding te voorkomen. Indien er personen zijn die hiervan getuige waren, worden zij verzocht zich te melden bij de politie. Zij kunnen via telefoonnummer 0900-8844 contact opnemen.

Terherne: diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een rubber boot die lag afgemeerd in een haven aan de Kupersleantsje. Tussen afgelopen maandag en dinsdag werd de boot daar weggenomen. Het betrof een witte rubber boot van 3,10 meter lang. De boot was voorzien van een blauwe 6 pk Yamaha buitenboordmotor. De 25-jarige eigenaar uit Scharsterbrug deed aangifte.

Akkrum: invordering rijbewijs snelle bestuurder
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige automobilist uit Aldeboarn. De man reed op de A32 53 km/u harder dan de daar geldende limiet van 120 km/u.

Leeuwarden: controle spoorwegovergang
De politie heeft vrijdagmorgen een controle gehouden bij de spoorwegovergang op de Willem Lodewijkstraat. Dit naar aanleiding van meldingen van fietsers en voetgangers die daar het rood licht negeren. Zeven personen werden bekeurd voor het niet stoppen voor een rood knipperend overweglicht. Uit recent onderzoek blijkt dat van de dodelijke treinslachtoffers meer dan de helft jonger is dan 18jaar.

Leeuwarden: aanhouding na overval
De politie heeft vrijdagmiddag een 42-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van een overval op een winkel aan de Wirdumerdijk. Omstreeks 15.30 uur werd bij de politie gemeld dat een man het personeel van deze winkel met een mes had bedreigd en er daarna op een fiets met medeneming van de kassalade vandoor was gegaan. De politie startte onmiddellijk een zoekactie en trof de verdachte korte tijd later aan op de parkeerplaats aan de Kruisstraat. De man werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en daar ingesloten. De kassalade werd op de parkeerplaats onder een auto terug gevonden.

Beetsterzwaag: invordering rijbewijs
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 68-jarige automobilist uit Bussum. De man reed op de A7 174 km/u, terwijl daar 120 km/u is toegestaan.

Terwispel: onder invloed en te snel
De politie heeft vrijdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 39-jarige automobilist uit Bakkeveen, die op de A7 onder invloed veel te snel reed. De bestuurder reed 44 km/u sneller dan de toegestane 120 km/u. Aangezien hij gedronken bleek te hebben moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 455 ug/l als resultaat. Ook daarvoor werd proces-verbaal opgemaakt.

Nijemirdum: inbraak schuur
De politie onderzoekt de inbraak in een schuur achter een woning aan De Hege Bouwen. Afgelopen week werd van het schuurtje een deur geforceerd, waarna onder meer een kettingzaag werd weggenomen. Daarna is van het erf van de woning ook nog een aanhangwagen, type tandem-asser, gestolen. De 38-jarige eigenaar deed aangifte.

Leeuwarden: bestuurder bromscooter gewond bij aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding vrijdagavond op de
Goudenregenstraat, waarbij een 56-jarige Leeuwarder ernstig gewond raakte. De man botste rijdend op de Goudenregenstraat tegen een auto, die waarschijnlijk vanaf de Papaverstraat linksaf wilde slaan. Deze auto werd bestuurd door een 21-jarige inwoonster van Makkum, die bij de aanrijding ongedeerd bleef. Gezien de ernst van het letsel werd het slachtoffer met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft vrijdagavond een 34-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht die avond op het Ruiterskwartier een briefje van 10 euro uit handen te hebben gerukt van een 27-jarige inwoner van Tytsjerk. Deze had vervolgens het signalement van de dader doorgebeld aan die politie. Die hield de verdachte op grond daarvan korte tijd later aan op de Groeneweg. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Heerenveen: aanhouding na vernieling
De politie heeft zaterdagmorgen vroeg een 27-jarige inwoner van de gemeente Heerenveen aangehouden. De aanhouding gebeurde nadat surveillerende agenten de man op heterdaad betrapten bij het vernielen van een glazen deur van een winkel aan de Kerkstraat. De verdachte maakte zich in eerste instantie uit de voeten, maar kon even later toch worden aangehouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Kollum: inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Willem Loreweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd van het bedrijf een raam geforceerd. Vervolgens werd een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Oudwoude deed aangifte.