Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Perspremière TechnoCalyps in het kader van Victorian Circus

12.04.08 , 13h00 uur - 17h00uur i.s.m. Cinemien

'Kunnen rattenhersenen in de toekomst een vliegtuig besturen? Zal de mens in de toekomst 300 jaar oud worden? En zullen machines uiteindelijk intelligenter dan de homo sapiens worden?' Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond presenteert in samenwerking met Cinemien exclusief de Nederlandse perspremière van Technocalyps van filmmaker en filosoof Frank Theys. Een unieke wetenschappelijke documentaire, waarover na afloop een debat plaatsvindt. Technocalyps wordt vertoond in het kader van nieuwe media festival Victorian Circus dat Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond organiseert tussen 9 en 12 april.

De laatste vijftien jaar heeft de technologie een enorme evolutie doorgemaakt. Alsof de mens erop uit is zijn eigen soort te perfectioneren en in de toekomst misschien zelfs te overstijgen. Het einddoel van deze ontwikkeling lijkt iets te willen creëren dat transhumaan of bovenmenselijk is: een mens met perfecte ogen, immuun voor allerlei ziekten en voor de wetten van dood en verval. Maar ten koste van wat en wie gaat dit? Frank Theys laat de kijker kennismaken met wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat we een tijdperk naderen waarin de mens, zoals we die nu kennen, niet meer het meest intelligente wezen op aarde zal zijn. Technocalyps gaat over de verstrekkende gevolgen die de aankomende technologische ontwikkelingen met zich meebrengen voor het menselijk ras. Voor- en tegenstanders worden aan het woord gelaten over dit intrigerende, maar ook onheilspellende toekomstbeeld. TechnoCalyps geeft een afgewogen beeld van wat het nieuwe paradigma lijkt te worden: het overstijgen van de menselijke beperkingen en het mogelijk maken van hogere, transhumane vormen van leven. De meeste wetenschappers voorspellen het transhumane tijdperk binnen dertig à veertig jaar. Maar omdat dit toekomstbeeld onze manier van denken helemaal overhoop gooit, zal de discussie hierover ruim van tevoren losbarsten.

Frank Theys
Frank Theys (1963, Brussel) studeerde beeldende kunsten en filosofie in Brussel en is zowel filmmaker als videokunstenaar. In de jaren '80 verwierf Theys internationale bekendheid binnen de kunstwereld met zijn videoadaptatie van Der Ring des Nibelungen van Wagner. Een deel hiervan ging in première in The Museum of the Moving Image (NY). Theys werd vervolgens huisregisseur van het Victoria-theater in Gent en kreeg in 1995 de titel 'Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen'. In 1996 richtte hij het productiehuis Votnik op, waar Theys sindsdien zijn films en videowerk realiseert. In het werk van Frank Theys is technologie onderwerp en middel. Hij toont het menselijk lijden door gebruik te maken van technische beeldmanipulaties en verregaande wetenschappelijke analyses.

-EINDE PERSBERICHT-