Ingezonden persbericht


Persbericht

17 maart 2008

Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering

Amsterdam/Tilburg, 17 maart 2008 -
'Regionalisering als alternatief voor neoliberale
globalisering' is de titel van de Vierde Dag van
Alternatieven, die op 12 april plaatsvindt in Utrecht. Hoofdspreker is Dot Keet (Zuid-Afrika) van het Alternative Information and Development Centre (AIDC). Verder zijn er vijftien workshops onder de slogan 'Think global, act local'.

Dot Keet en andere buitenlandse sprekers zullen ingaan op hoe neoliberaal beleid van de EU ontwikkelingslanden schaadt in hun ontwikkeling en regionale integratie frustreert.

Hoofdmoot van het programma vormen vijftien workshops (in drie ronden van vijf) over diverse onderwerpen zoals: EU- en WTO beleid, de mondiale voedselvoetafdruk in relatie tot lokaal beleid, zelfvoorzienend wonen en leven, duurzame regionale voedsel- en energievoorziening, duurzame soja-import of regionale veevoerproductie. Tijdens deze workshops worden inleidingen verzorgd door medewerkers van o.a. Milieudefensie, Both Ends, De Kleine Aarde, Omslag, ASEED, X min Y, Stichting Aarde, Platform Aarde Boer Consument, Oxfam/Novib, Driekant Ambachtscentrum, Peak Oil Nederland, Hof van Twello en Stichting Natuur en Milieu.

Er wordt zowel aandacht besteed aan mogelijkheden tot beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau, als aan inspirerende lokale praktijkvoorbeelden zoals regionale voedsel- en energievoorziening. Bezoekers wordt gevraagd actief mee te doen aan de workshops. Ook is er een informatiemarkt en worden er inspirerende films uit Cuba, Ladakh (India) en Duitsland vertoond. De dag biedt een ontmoetingsplek tussen praktische idealisten en mensen die willen werken aan de aanpak van economische en politieke structuren.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Voor de Verandering, en een groot aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven nemen deel aan de workshops. Tevens presenteert Voor de Verandering de brochure 'Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering -- Beleid en praktijk', en gaat hierover in discussie met o.a. SP- en CDA-vertegenwoordigers.

Op deze dag wordt o.a. afstand genomen van de gemaakte politieke keuzes die geleid hebben tot de huidige
concurrentie op de (geliberaliseerde) wereldmarkt, en worden alternatieven voor dit beleid besproken. Ook staat de westerse overconsumptie ter discussie, zeker wanneer deze ten koste gaat van natuur en milieu, en van voorziening van basisbehoeften in ontwikkelingslanden. Er worden grote vraagtekens gezet bij het westers ontwikkelingsmodel, dat gebaseerd is op concurrentie, voortdurende economische groei, olie en een zo hoog mogelijk rendement op kapitaal, en dat zich snel over de aarde verspreidt.

De milieu- en sociale problemen zoals klimaatverandering, problemen in de voedselvoorziening, oorlogen om steeds schaarser wordende hulpbronnen en kap van de laatste oerwouden, snel stijgende winsten van multinationals ten opzichte van verdwijnende boeren en het midden- en kleinbedrijf, vragen nu nadrukkelijk om een drastische koerswijziging. Regionalisering kan dan een mogelijk alternatief zijn.

Regionalisering betekent dat productie en consumptie zo veel mogelijk op basis van regionaal aanwezige natuurlijke hulpbronnen plaatsvindt. Het betekent ook dat landen weer de mogelijkheid krijgen hun economieën, midden- en
kleinbedrijf, arbeiders, boeren en natuurlijke hulpbronnen te beschermen tegen (de mythe van) de vrije wereldmarkt. Een regio kan zowel uit een groep van landen zoals de EU, als uit een deel van een land bestaan.

Locatie: Christelijk Gymnasium Utrecht, Koningsbergerstraat 2, 3531 AJ Utrecht

Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur

Deelnamebijdrage: 15 Euro (incl. lunch met streekproducten)

Meer over de sprekers, de inhoud van de workshops, en aanmelding: http://www.globalternatives.nl/dva2008

Meer over Dot Keet:
http://www.tni.org/detail_page.phtml?text10=fellows_keet&menu=13b/

-------

Noten voor de pers

Contactpersonen:


- Jan Vugts (013-5425587), jan@bureauverantwoord.nl


- Guus Geurts (020-6387578), guusgeurts@yahoo.com

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Voor de Verandering - Alternatieven voor het neoliberalisme