Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Gary Hekman wint eerste skeelerwedstrijd in Brakel


Gary Hekman is zaterdagavond 12-4-2008 in Brakel winnaar geworden van de eerste etappe van de landelijke skeelercompetitie Megapool.nl World on Wheels. De Spanjaard Ronan Sánchez werd tweede, Willem Hut derde. Ze behoorden bij een kopgroep van vijf met een minuut voorsprong.


Het is voor de 19-jarige Hekman uit Gramsbergen zijn eerste overwinning nadat hij twee jaar geleden Nederlands wegkampioen werd. De rijder uit de Adformatie-Raps-ploeg kende vorig jaar een seizoen vol tegenslagen, maar bleek in de winter weer op de weg terug. De rappe Sánchez, vorig jaar nog Hekmans ploegmaat, was in de eindspurt zijn meest geduchte concurrent. Sánchez had echter moeite de laatste scherpe bocht te houden. Hekman: "Daardoor kon ik onderdoor komen. Dat had ik niet verwacht. Ik heb vooral duur- en nog niet veel snelheidstraining gedaan. Eigenlijk zou ik vandaag in dienst van de ploeg rijden."
Ronan Sánchez (Skatemill-Powerslide) werd vorig jaar ook tweede in Brakel. "Ik was moe. Ik moest ook werken voor de groene trui," verklaarde hij. Sánchez had na drie tussensprints de meeste punten en mocht het bijbehorende groene shirt aantrekken.


Willem Hut uit Haulerwijk (Gibo-Beka) toonde zich tevreden met zijn derde plaats. Hij was in het begin van de wedstrijd met twee man ten val gekomen, maar kon met hulp van ploeggenoot Sjaak de Wolff weer terugkomen bij het peloton. Kort voor de eindsprint merkte Hut dat één van zijn boutjes los zat. "Daarom was ik allang blij dat ik toch nog derde werd."
De nummers vier en vijf werden Jouke Hoogeveen uit Amsterdam (Schuurman-Bont), die debuteert bij de A-rijders, en Geert Plender uit Kampen (Univé-Stouwdam-CadoMotus). Aanvankelijk zat ook Ted Ooievaar bij de kopgroep.


De criteriums in de Megapool.nl World on Wheels-competitie zijn met ingang van dit jaar 40 km lang. Bovendien waren er drie klassementssprints, waarbij de eerste vijf punten krijgen voor het sprintklassement.
De man van de wedstrijd leek Hermen van der Wal uit Urk te worden (Skatemill-Powerslide). Hij was voortdurend in de aanval, maakte deel uit van de eerste kopgroep met Karlo Timmerman, Sander de Graaff en Jasper Corné, en reed daarna nog rondenlang alleen vooruit.
Tenslotte vormde zich de definitieve kopgroep, met rijders uit vijf verschillende ploegen. Twee grote teams, Nefit en Habovo, waren daarin niet vertegenwoordigd. Sjoerd Huisman uit Andijk (Nefit) stelde met een spagaatfinish de pelotonsprint om de zesde plek veilig, net vóór Koen Verweij (CadoMotus).


Het ploegenklassement werd gewonnen door Skatemill-Powerslide met Ronan Sánchez, Hermen van der Wal, Mark Horsten, Ted Ooievaar en Rick Smit.


Dames (25 km)


Hilde Goovaerts zegevierde voor de vijfde keer op rij in Brakel. De Vlaamse versloeg medevluchtster Suzanne Van Praet. Van Praets ploeggenote Britta Vantournhout eindigde als derde, waarmee het erepodium compleet Vlaams was.
De 33-jarige Goovaerts, in 1995 al wereldkampioene op de halve marathon, rijdt het laatste jaar sterker dan ooit. Toch heeft ze zich voorgenomen dat dit haar laatste wedstrijdseizoen is: "Het is de bedoeling dat er kindjes komen."
Hilde Goovaerts (CadoMotus) kon na haar winst in deze eerste Megapool.nl World on Wheels-wedstrijd de gele trui van de leider én de groene trui van het puntenklassement aantrekken. Ze won ook de drie tussensprints om punten. Toen ze bij het peloton vandaan demarreerde, kon alleen landgenote Suzanne Van Praet haar volgen. "Ik vind dit een heel mooi rondje. Ik kom hier graag," aldus de winnares, die met Van Praet een halve minuut voorsprong nam.
In de pelotonsprint werd eerstejaars dame Marita Hut (Haulerwijk) vierde, vóór Foske Tamar van der Wal (Grijpskerk), junior Irene Schouten (Andijk) en regerend wegkampioene Marieke van Hoek (Wassenaar).


Beloften (30 km)


Nick Roetman werd winnaar van de beloftenwedstrijd. In de eindsprint met zes liet hij Niels Steenbakker en Erik Bouwhuis achter zich.
Roetman was vanaf de eerste minuut actief in de 30 km lange wedstrijd. De 17-jarige uit Oosthuizen was de aanstichter van 'de slag', een kopgroep van zeven. Die pakte een ronde voorsprong (900 meter) op het peloton. De race werd extra zwaar door de kletterende regenbui die in de eerste helft van de koers viel.
Roetman pareerde elke aanval en won ook bijna elke premiesprint ("Ik moet nog op vakantie"). Hij vond de wedstrijd zwaar, maar: "Ik had de wil om te winnen. Het is blijkbaar toch wel handig om drie weken in de regen te trainen." Van wie hij het meest te duchten had wist Roetman eigenlijk niet: "Deze categorie is nieuw voor mij."
Het best in zijn spoor bleef Niels Steenbakker (Biggekerke), twee keer eerder winnaar in Brakel bij de C-rijders, in 2005 en 2006. Steenbakker werd tweede in de eindsprint, Erik Bouwhuis (Mariënberg) derde. De anderen in de kopgroep waren Roetmans trainingsmaat Roy Mulder, Olivier Goud, Angelo van der Zwan en junior Jurrian Haasjes. Zij eindigden in die volgorde als vierde tot en met zevende. Haasjes moest de sprintende kopgroep in de laatste ronde laten gaan, maar hij had 's morgens al een juniorenbaanwedstrijd gereden in de Stouwdam-competitie in Heerde.


Veteranen (20 km)


Rob Jager uit Utrecht won bij de veteranen de eindsprint van zijn medevluchter Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk. Het tweetal had vrijwel de hele rit over 20 km samen vooruit gereden. Derde werd Henk Lankhof uit Aalten, die vorig jaar bij de veteranen de World on Wheels-competitie won.
Rob Jager ging er vrijwel vanaf het vertrek alleen vandoor. "Ik dacht dat het ging regenen," aldus Jager. "Dan gaat het peloton langzamer, vooral in de bochten, dus ik wilde vóór die tijd weg zijn." Het ging niet regenen, en het was nog een heel eind alleen op de wind. Enkele ronden later voegde Jean-Luc Ostyn zich bij de eenzame vluchter. In eendrachtige samenwerking liepen ze ongeveer een halve minuut uit op het peloton.
Op papier had Jager de betere eindsprint. "We zijn allebei geen sprinters, maar ik nog het minst," zei Ostyn met zelfkennis. "We hebben op de sprint getraind," meldde Jager, die met de Utrechtse club SVU traint bij Habovoploegleider John Davis. Ostyn: "Het was een kwestie van vlak en hard rijden. Zo liepen we elke ronde één of twee seconden uit op de achtervolgers." De elke ronde weerkerende klim tegen de dijk op was Rob Jager op het lijf geschreven; hij won vorig jaar ook de Klim van Steenwijk.
Henk Lankhof probeerde zijn troepen te organiseren in de achtervolging, maar het lukte zijn team niet het gat te dichten. "Knap hoor, om in die wind met z'n tweeën weg te blijven," vond Lankhof, die de sprint van het peloton won.


Uitslagen:

http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=291854


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:


Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com
Podium Organisatie

www.podiumorganisatie.com