Politie Friesland

Politieberichten van zondag 13 april

Fryslân, 13-04-2008 o Politieberichten van zaterdag 12 april 11.00 uur t/m zondag 13 april 11.00 uur

Lemmer: diefstal boot

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een boot die lag afgemeerd in een jachthaven aan de Vuurtorenweg. Een getuige heeft vrijdagavond rond 19.30 uur een man in de boot gezien, waarvan vermoed wordt dat deze de boot heeft gestolen. Het betrof een man van 30 à 35 jaar oud met kort zwart haar en een smal gezicht. De man droeg een donkere pull-over. Een andere getuige had waarschijnlijk dezelfde man in een personenauto zien rijden en het terrein van de jachthaven op zien lopen. Bij nader onderzoek trof de politie deze auto geparkeerd aan op een parkeerplaats bij het strand. De auto was voorzien van een Duits kenteken en bleek als gestolen geregistreerd te staan. De ontvreemde boot is een witte Bayliner met als registratie 68-54-YH en voorzien van de naam Fautea en staat op naam van een 345-jarige inwoner van Billerbeck (D). De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Marssum: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag assistentie verleend bij een ongeval op de Bitgumerdyk, waarbij een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden letsel opliep. De bestuurder was in een bocht door vermoedelijk te hoge snelheid de macht over het stuur verloren, waardoor zijn auto in een naast de weg gelegen sloot belandde. Hij moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd, waarna hij met onbekend letsel per ambulance naar het MCL werd overgebracht.

Marssum: vrachtauto gekanteld
De politie heeft zaterdagmiddag assistentie verleend bij de afhandeling van een ongeval op de N31. Een 45-jarige
vrachtwagenchauffeur uit Hollum was daar met zijn melkauto bij het via de oprit oprijden van de N31 gekanteld. In verband met de berging van de vrachtwagen werd de weg van ca. 15.00 tot 16.30 uur afgesloten en werd het verkeer omgeleid. De chauffeur liep bij het ongeval letsel op aan zijn arm, waarvoor hij in het ziekenhuis in Leeuwarden moest worden behandeld.

Goutum: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan De Polle. Tussen zaterdagmiddag 14.45 uur en middernacht werd van de woning een achterdeur opengebroken. Vervolgens zijn onder meer een laptop en sierraden weggenomen. De 57-jarige bewoonster deed aangifte

Oosterwolde: aanhoudingen na vernielingen
De politie heeft zondag tegen 03..00 uur en 20-jarige inwoner van Appelscha, een 19-jarige inwoner van de gemeente Ooststellingwerf en een even oude inwoner van Oosterwolde aangehouden. De drie worden er van verdacht op de Snellingerdijk en de Kuunderhof vernielingen te hebben aangericht. Getuigen hadden gehoord en gezien hoe drie jongens van verschillende autos ruitenwissers vernielden en hoe één van hen de ruiten van een schuifdeur met een kei kapot gooide. Ook werd een steen tegen de achterzijde van een geparkeerde auto gegooid waardoor schade ontstond. De gewaarschuwde politie trof de drie verdachten aan de op de Venekoterweg en hield hen daar aan. Ze werden voor onderzoek naar het politiebureau overgebracht. Een aantal gedupeerden moet nog aangifte doen.

Heerenveen: aanrijding met meerdere gewonden
De politie heeft zondag omstreeks 00.39 uur hulp verleend bij een ongeval op de A32, waarbij meerdere gewonden vielen. De aanrijding ontstond toen een 47-jarige automobilist uit Langweer vermoedelijk zonder verlichting vanaf de vluchtstrook de rijbaan opreed. Hij kwam daar vervolgens in botsing met de auto van een 42-jarige automobilist uit Wanswert. De automobilist uit Langweer kwam door de klap van de aanrijding bekneld in zijn voertuig te zitten. Nadat hij daar door de brandweer uit was bevrijd werd hij per ambulance naar het MCL overgebracht. Eén inzittende van de andere auto, een 14-jarige jongen uit Vrouwenparochie, werd eveneens per ambulance naar het MCL vervoerd. Drie andere inzittenden, waaronder de bestuurder, werden ter plaatse door de ambulance verpleegkundigen onderzocht en behandeld. Tijdens de bergingswerkzaamheden is de A32 richting Leeuwarden enige tijd afgesloten geweest.

Veenwouden: onder invloed en zonder rijbewijs
De politie heeft zondagmorgen vroeg op een 18-jarige automobilist uit Twijzelerheide aangehouden. De jongeman werd op De Wal rijdend in een auto aangetroffen. Omdat hij gedronken had moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Daar blies hij 430 ug/l en bleek hij en bovendien niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Voor beide feiten werd proces-verbaal opgemaakt.

Hurdegaryp: eenzijdig ongeval
De politie heeft zondag omstreeks 03.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op De Wal Een 15-jarige fietser was daar door nog onbekende oorzaak in de sloot beland. Hij had daarbij met zijn hoofd vermoedelijk een in de sloot afgemeerd bootje geraakt. Hij werd met een hoofdwond per ambulance naar het MCL vervoerd.

Oosterwolde: aanhouding na vernieling
De politie heeft zondag omstreeks 04.30 uur op de Snellingerdijk een 20-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. Surveillerende agenten waren er getuige van hoe de verdachte rijdend op de fiets een spiegel van een auto kapot trapte. De man probeerde vervolgens aan zijn aanhouding te ontkomen door hard weg te fietsen. Op een gegeven moment sprong de man van zijn fiets en rende verder. Eén van de agenten zette daarop de achtervolging voort op de fiets van de verdachte en wist hem korte tijd later alsnog aan te houden. De man werd naar het politiebureau overgebracht voor verhoor.

Munnekezijl: diefstal uit ambulance
De politie onderzoekt een diefstal uit een ambulancevoertuig zondag omstreeks 04.45 uur op de Methardusstraat. Terwijl ambulancepersoneel daar bezig was, werd uit de ambulance onder meer een telefoon en een navigatiesysteem gestolen. Volgens het ambulancepersoneel waren er bij de diefstal waarschijnlijk vier jongere mensen betrokken, waarvan ze verder geen signalement konden geven. De politie verzoekt eventuele getuigen zich via 0900-8844 te melden.

Wolvega: onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagmiddag een 48-jarige automobilist uit Wolvega staande gehouden, die onder invloed een auto bestuurde en bij het inparkeren schade had toegebracht aan een ander voertuig. Hij moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 745 ug/l als resultaat. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sneek: beginnend bestuurder onder invloed
De politie heeft zondag omstreeks 05.00 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden staande gehouden die onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies deze beginnend bestuurder 355 ug/l, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd en er proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.