Provincie Antwerpen


9 april 2008

Erfgoeddag 2008: Wordt verwacht

Programma Rupelstreek

Op zondag 13 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 8e editie van Erfgoeddag plaats. Ook de Rupelstreek is van de partij. Immers, iedereen koestert verwachtingen over de toekomst. En onze voorouders deden dit evenzeer. De Rupelse musea en verenigingen kijken daarom vooruit en achteruit. Wordt verwacht: onder deze noemer presenteren de erfgoedorganisaties van de Rupelstreek hun initiatieven op zeer verrassende wijze.

Nautisch Bezoekerscentrum, Hoek 76, 2850 Boom

Mis de officiële start niet met het optreden van muziekgroep Berlin om 11 uur aan het Nautisch Bezoekerscentrum. In het centrum zelf maak je kennis met een authentieke steenschuit (1910) en met het leven op de scheepswerven. Je krijgt uitleg over de bouw van een nieuwe steenschuit en het gebruik van een waterstofmotor. En misschien kun je een ritje maken met een hydrabus? Je maakt er ook kennis met de vrijwilligers van het Colibri-project. Zij zetten zich bijna dagelijks in om dit unieke Rupelse erfgoed een toekomst te geven.

Niels Erfgoedarchief, R. Berthoutlaan 1, Rotonde Gemeentelijke Kleuterschool, 2845 Niel

Vier keer 'Wordt verwacht' in Niel: we tonen oude en recente filmbeelden over de gemeente, vragen ons af hoe mensen in 1952 de toekomst van Niel zagen, kijken hoe een gezin evolueert en peilen de Nielse verwachtingen van Expo 58.

Museum 't Geleeg, Steenberghoekstraat 20, 2840 Rumst

Dit kindvriendelijk museum ademt de sfeer van een typisch 'handsteengeleeg' van ruim 100 jaar geleden. Er is een openluchtgedeelte. De grote loods achter het plein, die destijds dienst deed als houtopslagplaats, is nu het museumgebouw. Hier ontdek je de verhalen 'van klei tot baksteen' en 'van handsteen tot machinesteen'.

Site Frateur, Noeveren 196, 2850 Boom

Op 28 augustus 1986 overleed Paul Frateur, de laatste steenbakker van de site. Hij was sinds 1973 in de weer om zijn steenbakkerij te laten beschermen. Uitgerekend op de dag van zijn overlijden werd de officiële bescherming ervan betekend. Speciaal voor erfgoeddag wordt de site opengesteld. Later zal ze verder toeristisch uitgebouwd worden.

Museum Rupelklei, Uitbreidingstraat 33, 2840 Rumst

Deskundige gidsen laten je zien hoe vroeger bakstenen uit de Rupelse klei werden vervaardigd. Je kunt helpen stenen bakken die daarna gebruikt zullen worden voor de heropbouw van de vernielde oven. Zo bouw je letterlijk mee aan de toekomst van het museum! Voor kinderen is er een workshop waarin zij klei kunnen ontdekken en ermee spelen.

Heemkring Hemiksem, Nijverheidstraat 1, 2620 Hemiksem

Tentoonstelling: een toekomst voor de Sint-Bernardusabdij De gemeente Hemiksem is sinds 1988 eigenaar van de voormalige Sint-Bernardusabdij. Plannen en overeenkomsten om de prachtige site een nieuwe bestemming te geven bestaan al veel langer. De tentoonstelling geeft een impressie van wat er bewaard gebleven is en van de talrijke ideeën. Je ziet ook wat er is gerealiseerd. En wat zijn de huidige plannen ?

Centraal vertrekpunt

Het bezoekerscentrum is uiterst geschikt als vertrekpunt voor een tocht langs de verschillende activiteiten in de Rupelstreek. Je vindt er informatie over de programma's en liggingplannetjes van de verschillende musea. Je kunt gratis gebruik maken van de erfgoedbus.

De uurregeling:

13 uur: Vertrek aan het Nautisch Bezoekerscentrum Boom naar de Site Frateur 13.50 uur: Vertrek aan de Site Frateur naar Heemkring Hemiksem 14.50 uur: Vertrek van Hemiksem naar Niels Erfgoedarchief met om 15 uur uiteenzetting Expo'58
15.50 uur: Vertrek van Niel naar Nautisch Bezoekerscentrum 16.10 uur: Vertrek van Nautisch Bezoekerscentrum naar 't Geleeg Rumst 17 uur: Vertrek aan 't Geleeg naar Museum Rupelklei 17.50 uur: Vertrek aan Rupelklei naar het Nautisch Bezoekerscentrum

Praktische info
wanneer:
Zondag 13 april vanaf 11 uur

waar:
Centraal informatiepunt Erfgoeddag Rupelstreek: Nautisch Bezoekerscentrum, Hoek 76, 2850 Boom

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Noot voor de pers: