PvdA Europees parlement


Discriminatie op alle fronten bestrijden

14 april 2008

Emine Bozkurt De sociaal democraten in het Europees Parlement zijn tegen een beperkte antidiscriminatie richtlijn. De Europese Commissie heeft het plan opgevat om, tegen haar beloftes in, een richtlijn op te stellen dat uitsluitend discriminatie wegens een handicap behandelt. "Dit is onacceptabel", volgens Emine Bozkurt, PvdA-europarlementariër, "We hebben nieuwe regels nodig die alle vormen van discriminatie bestrijden. De Europese Commissie mag absoluut niet selectief te werk gaan in het opstellen van een nieuwe richtlijn."

Bozkurt is voorstander van een brede antidiscriminatie richtlijn, die er voor moet zorgen dat Europese burgers zich vrij kunnen bewegen in alle lidstaten zonder enige vorm van discriminatie.

"Er zijn nog steeds mensen die op basis van hun seksuele oriëntatie, leeftijd of hun religie gediscrimineerd worden in de Europese lidstaten. Ze krijgen geen verzekering of andere diensten worden hen geweigerd", zegt Bozkurt, "De nieuwe richtlijn moet daar een einde aan maken. De Europese voorzitter Barroso heeft dat uitgangspunt altijd ondersteund, hij moet zijn belofte nu nakomen."

Voorlopig wil de Europese Commissie niet verder gaan dan het bestrijden van discriminatie van gehandicapten. De sociaal democraten in het Europees Parlement zijn niet van plan in te stemmen met deze beperkte maatregel. "Discriminatie moet op alle fronten bestreden worden. Wij eisen een meer vooruitstrevende Europese wetgeving", aldus Bozkurt.