Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

14 april 2008
Psychologie van het leren onderzocht
Peter De Weerd bijzonder hoogleraar

Peter De Weerd is per 1 april benoemd tot bijzonder hoogleraar `Neurowetenschappen van Perceptueel Leren en Aandacht' aan de Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht. De leerstoel is voor vijf jaar ingesteld door de Stichting Wetenschapsbeoefening UM. Peter De Weerd ontving eerder onder meer een VICI-subsidie voor zijn onderzoek dat op langere termijn tot betere therapieën voor leerstoornissen kan leiden.

De Faculteit der Psychologie heeft behoefte aan het versterken van de fundamenteel biologische component binnen haar expertise. De ervaring van Peter De Weerd sluit daar goed op aan. Zijn onderzoek spitst zich toe op processen in de hersenen tijdens waarnemingen van stimuli die aankomen op het netvlies en de huid en hoe die door aandacht en leren gemoduleerd worden. Met fMRI in de mens en moleculaire en neurofysiologische methoden in diermodellen onderzoekt hij de neuronale processen en plasticiteit van neuronen aan de basis van aandacht en leren. De internationale erkenning van zijn onderzoek blijkt onder andere uit publicaties in gerenommeerde tijdschriften en uit de toekenning in 2005 van de Vici-subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Het huidige en komende onderzoek vindt plaats in Maastricht en Nijmegen (het FC Donders Centrum en het Nijmegen Centrum voor Moleculaire Levenswetenschappen, beide Radboud Universiteit Nijmegen). Voor een aantal aspecten van zijn onderzoek werkt Peter De Weerd ook samen met onderzoekers aan de University of Rochester (USA), de International School for Advanced Studies (Italië), en de University of Coimbra (Portugal).

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Peter de Weerd, tel. 043 384513, e-mail
P.deWeerd@psychology.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.