Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen en ­ producenten, t.a.v. dhr. J. Jong
Vereniging van Nederlandse Muziekensembles, t.a.v. dhr. F. Selie DOD Brancheorganisatie voor Dans, t.a.v. dhr. R. Nederveen Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk DK/FenC/2008/10901 8 februari 2008 08/009

Onderwerp
budgettair neutrale overdracht subsidies

Mijne heren,
Ik ontving uw brief over de budgettair neutrale overdracht van subsidies in het kader van de operatie Verschil Maken, als reactie op mijn brief van 13 december 2007 (kenmerk DK/FenC/2007/50940). In de eerste plaats verwoordt u in die brief uw zorgen over de financiële positie van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten. Als het fonds instellingen ter beoordeling krijgt die in de periode 2005- 2008 bij het ministerie subsidie ontvingen, dan gaat dat budget over naar het fonds. Ik ben van mening dat het NFPK met deze budgettair neutrale overdracht van middelen in staat is haar taak uit te oefenen.
In de tweede plaats gaat u in op de door uzelf gegeven definitie van het begrip "budgettair neutraal". Graag benadruk ik wat ik wat ik u eerder heb geschreven: de operatie Verschil Maken beoogt herinrichting van het subsidiestelsel en geen bezuiniging. Ik hanteer daarbij het principe dat het budget de instelling volgt naar de nieuwe plek in het bestel. Dat kan ook het geval zijn als de taken van een instelling met een subsidie binnen het Cultuurnotakader overgaan naar een instelling met financiering buiten het Cultuurnotakader.
Het budget van instellingen die in de loop van de huidige periode hun activiteiten hebben beëindigd en/of geen subsidie hebben aangevraagd kan niet worden behandeld volgens het principe "budget volgt instelling naar nieuwe plek in het bestel". Er is immers geen instelling meer. Deze budgetten blijven binnen het algemene budgettaire kader van de Cultuurnota.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl Contactpersoon: R.E.J.A. Oosterhuis T +31-70-412 2175 IPC 3300 r.e.j.a.oosterhuis@minocw.nl

blad 2/2

Tenslotte maakt u in uw brief melding van eerder gedane toezeggingen over budgettaire neutraliteit tot op het niveau van budgetten per discipline. Ik heb noch in mijn adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur noch in het financiële kader van het NFPK onderscheid gemaakt naar discipline. Ik weet dan ook niet bij welke gelegenheid ik een dergelijke toezegging zou hebben gedaan. Ik hoop dat ik u hiermee wat meer duidelijkheid heb gegeven.

Met vriendelijke groet,

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk