Openbaar Ministerie

Drie broers voor rechter vanwege uitbuiting van illegale werknemers

Rotterdam, 14 april 2008

Dinsdag 15 april staan drie broers terecht bij de rechtbank Zwolle/Lelystad (locatie Lelystad) voor mensenhandel en âsmokkel. De mannen stelden illegale werknemers te werk in hun bedrijf in Dronten. In dit bedrijf wordt tempeh en tahoe gemaakt

De illegalen werkten zes dagen per week, twaalf uur per dag en kregen daarvoor heel weinig betaald. Zij werden ingezet om in de fabriek tempeh en tahoe te maken. Door de illegale werknemers in een dergelijke afhankelijke positie te brengen, hebben de verdachten zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan uitbuiting in arbeidsrelatie. Dat is sinds 1 januari 2005 strafbaar gesteld als mensenhandel.

Naast de uitbuiting worden de broers ook verdacht van mensensmokkel, het ontduiken van belasting en premies sociale verzekering en deelname aan een criminele organisatie. Zo zorgden zij voor het vervoer en de huisvesting van de illegalen. De verdachten huurden een woning in Lelystad, die ze weer onderverhuurden aan de werknemers. In enkele gevallen zouden de verdachten ook de reis van illegale werknemers vanuit India naar Nederland hebben betaald. Zij dienden het geld terug te verdienen met het verrichten van arbeid in de fabriek.

Het onderzoek is in februari 2006 gestart naar aanleiding van een anonieme brief over misstanden binnen het bedrijf in Dronten.

De verdachten zijn op vrije voeten. Het Hof Leeuwaren besliste destijds dat er weliswaar ernstige bezwaren aanwezig waren, maar onvoldoende grond om hen langer in voorlopige hechtenis te houden.

De strafzaak Moonfish start om 09.00 uur bij de rechtbank Zwolle/Lelystad, locatie Lelystad.