Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* WWB en minima

* Willem Scholten

* Sprekende camera's

* Turkse staatssteun voor Cosmicus

* Problemen rond erfpacht

maandag, april 14, 2008

WWB en minima

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 14 april 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: WWB en minima

Geacht College,

Rotterdam kent veel vormen van aanvullende bijstand. Er zijn allerlei regelingen die een standaard bijstandsuitkering verhogen, of anderszins de (financiële) positie van bepaalde minima verbeteren. Te denken valt aan huursubsidies, belastingkwijtscheldingen, langdurigheidstoeslagen, gratis vervoer bij schoolreisjes, Rotterdampassen, extra verlof voor mensen met familie in het buitenland, vergoedingen voor kosten van verloren rechtszaken, vergoedingen voor pedicures om niet-medische redenen, vergoedingen voor babydraagzakken en ga zo maar door. Het lijkt mij goed om al deze regelingen eens door te lichten op nut en noodzaak.

In de commissievergadering ESMV van 21 februari heb ik aan wethouder Schrijer gevraagd wat hij van mijn idee vond om iedereen die langdurig in de bijstand zit en een sollicitatieplicht heeft, verplicht aan het werk te zetten (Iedereen aan het Werk). De wethouder gaf aan hier op terug te komen. In de commissievergadering ESMV van 10 april gaf de wethouder een toelichting op de invoering van participatieplaatsen. Een reactie op mijn idee was hier geen onderdeel van.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Welke extras kunnen mensen in de WWB in Rotterdam verkrijgen, aan welke voorwaarden moet men voldoen om er voor in aanmerking te komen, hoe hoog zijn de bijbehorende vergoedingen van zon extra (per persoon en als jaartotaal) en hoe vaak worden deze per jaar verstrekt?


2. Welke uitzonderingsgronden bestaan er m.b.t. de sollicitatieplicht voor mensen in de bijstand? Hoe en hoe vaak wordt bepaald en gecontroleerd of een situatie zodanig gewijzigd is, dat er geen sprake meer is van een uitzonderingsgrond?


3. Wanneer krijg ik een reactie op mijn idee Iedereen aan het Werk?

Met vriendelijke groet,

René Schuurman