Gemeente Zijpe


2008-04-10 Wethouder Ben Blonk start de Dag van de Leerplicht .

Om 08.30 uur ging de bel. De lessen voor de leerlingen van de Openbare basisschool t Zwanenest in Schagerbrug gingen beginnen. Maar het is donderdag 10 april 2008. Een bijzondere dag; de Dag van de Leerplicht.

Wethouder onderwijs Ben Blonk gaf hiervoor in de Zijpe het startsein. Hij heette de leerlingen van groep 8 van t Zwanenest in hun eigen lokaal welkom.

Daarna gaf leerplichtambtenaar Erna Kunst, van het Regionaal Bureau Leerlingenzaken, een korte uitleg wat de leerplicht inhoudt. De kinderen reageerden daar uiteenlopend op maar allemaal wisten ze dat je van je vijfde tot je zestiende jaar naar school toe moet. Ook had Erna een aantal stellingen bedacht die ze voorlegde aan de leerlingen.

Het ging over spijbelen, leren, straf, etc. Er werd lekker gediscussieerd. De klas kreeg een voetbal met het logo van het Regionaal Bureau Leerlingen als symbool dat de aftrap van deze dag op hun school had plaatsgevonden.

Het is de vijfde keer dat de landelijke Dag van de Leerplicht plaatsvindt. Dit jaar is het thema het recht om te leren. Het doel van deze dag is om leerlingen, scholen en ouders bewust te maken van het nut van de leerplicht. Met het thema het recht om te leren wordt duidelijk gemaakt dat het onderwijs niet als plicht moet voelen maar een recht van scholieren om zichzelf te ontwikkelen via het onderwijs. De eerste leerplichtwet (1900) werd niet aangenomen om kinderen in de schoolbanken op te sluiten, maar om ze juist te beschermen tegen kinderarbeid. De plicht in leerplicht was dus eigenlijk vooral op de ouders gericht. Die kregen boetes als ze hun kinderen toch lieten werken en niet naar school stuurden. Dat is nog steeds zo.