TNO

In kort tijdsbestek snel en volledig inzicht

Gezondheidsbevorderende ingrediënten met multidisciplinaire aanpak snel te identificeren

14 april 2008 - TNO in Zeist heeft een multidisciplinaire aanpak ontwikkeld die fabrikanten helpt bij de zoektocht naar gezondheidsbevorderende ingrediënten. In een kort tijdsbestek wordt een (zeer) groot aantal fracties in voedingsmatrices gescreend en wordt inzicht verkregen in de potentiële gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze fracties.

Daarnaast kan TNO met dit screeningsplatform snel inzichtelijk maken of door het aanpassen van het productieproces gezondheidsbevorderende componenten behouden kunnen worden. Het platform van TNO is bijvoorbeeld geschikt voor de selectie van nieuwe gezondheidsbevorderende ingrediënten en ingrediënten voor klinische voeding en babyvoeding, maar ook voor de opwaardering van reststromen uit de groente-, fruit- en graanverwerkende industrie.

Multidisciplinaire aanpak

Het screeningsplatform van TNO bestaat uit meerdere technologieën zoals analytische chemische, fysiologische, microbiologische en moleculair biologische methoden. De aanpak bestaat uit het fractioneren van de voedingsmatrix (al dan niet voorafgegaan door een in vitro voorvertering), het bepalen van de functionaliteit van de fracties in een 'microdarm' systeem en het karakteriseren van de functionele componenten. De microdarm van TNO is wereldwijd het enige multikanaalssysteem waarin darmflora's niet alleen gekweekt, maar ook stabiel gehouden kunnen worden. In de microdarm zijn tegelijkertijd van honderden (combinaties van) voedingscomponenten de effecten op de samenstelling en de activiteit van de darmflora te bepalen. De componenten worden dus gescreend op hun effecten op de darmflora. Vervolgens worden de componenten die een gunstig effect blijken te hebben op de samenstelling van de darmflora gekarakteriseerd.

Voorafgaand aan deze analyses wordt desgewenst een voorverteringsstap uitgevoerd. Deze stap geeft de fabrikant inzicht in de biobeschikbaarheid van componenten en in de wijze waarop deze verbeterd kan worden. Voorvertering is bijvoorbeeld interessant bij onderzoek naar componenten in ruwe plantenextracten. Behalve de analyse van effecten op de darmflora is op korte termijn ook onderzoek naar effecten op de mond- en huidflora mogelijk. Persbericht 2008-15