Gemeente Rotterdam

8 april 2008

Gezamenlijk werkbezoek met Staatssecretaris Heemskerk (EZ)

Burgemeester met economische missie naar Brazilië

Burgemeester Opstelten brengt van 14 tot en met 18 april een werkbezoek aan Brazilië. Tijdens het bezoek doet hij de steden São Paulo, Santos en Rio de Janeiro aan. Een gedeelte van het programma wordt samen met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken (Buitenlandse Handel) afgelegd. In het kielzog van Opstelten en Heemskerk gaan 26 bedrijven mee. Op de Intermodal beurs in São Paulo zijn er daarnaast nog 16 Nederlandse bedrijven aanwezig.

De burgemeester kijkt uit naar dit belangrijke bezoek. "Samen met de directie van het Havenbedrijf ga ik naar een aantal belangrijke relaties van Rotterdam in Santos, São Paulo en Rio de Janeiro. Het is van belang om dergelijke betrekkingen goed te onderhouden door er regelmatig op bezoek te gaan. Natuurlijk heeft daarnaast ook het aantrekken van nieuwe klanten grote aandacht van het Havenbedrijf."

Burgemeester Opstelten vindt het van groot belang dat men in Brazilië weet wat Nederland en de haven van Rotterdam als Gateway to Europe te bieden heeft. Daarom is een bezoek aan de Intermodal beurs te São Paulo, de grootste beurs op het terrein van logistiek van Zuid-Amerika, onderdeel van de missie. Daarbij gaat het gaat niet alleen om goederenstromen. Opstelten: "Rotterdam is bij uitstek geschikt als locatie voor distributiecentra, verkoopkantoren, financiële instellingen en allerlei andere vormen van bedrijvigheid, ook als ze geen directe relatie hebben met transport en logistiek. Mijn laatste bezoek in 2006 heeft tot resultaat gehad dat het grote Braziliaanse petrochemische concern Braskem zich in Rotterdam heeft gevestigd. Vanuit onze stad opereren zij nu wereldwijd met veel succes. Ik juich de komst van dergelijke prestigieuze bedrijven natuurlijk van harte toe."

Ook de verbetering van het klimaat is een belangrijk thema tijdens het bezoek. Santos en São Paulo zijn samen met Rotterdam partners in het Clinton Climate Initiative. Met São Paulo wordt tijdens het werkbezoek op dit gebied een convenant gesloten, zoals dat in 2006 ook met Santos is gedaan. De burgemeesters van beide steden zijn in juli van dit jaar dan ook aanwezig tijdens de World Port Climate Conference in Rotterdam dat tot doel heeft om samen met andere wereldhavensteden tot oplossingen te komen voor de vermindering van de CO2 uitstoot.

Naast deze samenwerking op milieugebied strekt het convenant met São Paulo zich tevens uit tot stedelijke samenwerking op het gebied van handel, economie en cultuur. Opstelten is enthousiast over toekomstige uitwisselingen op cultureel gebied. "Ik vind dat onderdeel van de samenwerking tussen Brazilië en Rotterdam ontzettend belangrijk. Door globalisering is uitwisseling van kennis en cultuur een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst, zowel in Brazilië als in Europa.

Daarom willen wij in ons cultuurbeleid extra aandacht besteden aan internationale samenwerking en uitwisseling. En Brazilië leent zich hiervoor bij uitstek. Het is een land waarin verscheidenheid meer oplevert dan de som der afzonderlijke delen, vooral op het gebied van kunst en cultuur; 'High' en 'low', de instituten en de straat, klassiek en populair zoeken elkaar op, experimenteren met elkaar en dit zorgt voor uitermate interessante resultaten. Het is daarom goed dat nu al voorbereidingen worden getroffen voor een Braziliaans cultureel festival dat in de zomer van 2009 in Rotterdam moet gaan plaatsvinden," aldus de burgemeester.

noot voor de redactie/