Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

februari 2008

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten voor het eerst op il Salone del Mobile (Milaan

Zelfbewuste en onderzoekende kunstenaars van de studierichtingen Interieurarchitectuur en Textiel en Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), deeluitmakend van de smeltkroes van de creatieve stad Den Haag, presenteren zich op zeer bijzondere wijze tijdens il Salone del Mobile in Milaan. Van dinsdag 15 tot en met maandag 21 april kunnen bezoekers, naast andere presentaties, de tentoonstelling van 'Royal Dutcheese' door een Augmented Reality (AR) headset bewonderen. Deze compleet innovatieve manier van meubels en textiel tentoonstellen, vindt fuori salone (buiten de beurs) plaats in de voormalige kaasfabriek aan de Custodi 6, een geheel nieuwe locatie tijdens il Salone del Mobile in de levendige wijk Tortona.

Studenten die aan de KABK afstuderen, zijn volledig voorbereid om in een internationaal en professioneel beroepsveld te opereren. Dit kunnen zij alleen bereiken door zich een absolute beheersing van de materie eigen te maken, een experimentele instelling en een eigenzinnige inbreng in hun discipline en de maatschappij te hebben. Een succesvol en creatief werk hangt niet alleen af van het genereren van goede ideeën, maar ook van het ontwikkelen en beheersen van vaardigheden en het overbrengen van deze ideeën aan anderen. Tijdens il Salone del Mobile in Milaan krijgen jonge ontwerpers een geweldige kans om hun statement en positie in de ontwerpwereld kenbaar te maken. Niet gehinderd door grenzen worden studenten aan de KABK aangemoedigd te zoeken naar innovatieve vormen, nieuwe kleurencombinaties en het ontwikkelen en toepassen van nieuwe stoffen. Zij worden tijdens de studie geconfronteerd met het verleden, het heden en de toekomst. Bij Textiel en Mode onderzoeken studenten de geschiedenis van het (folklore)kostuum en ontwikkelen hiervoor een nieuw concept. Geïnspireerd door klassieke meubels werken studenten Interieurarchitectuur hun ideeën uit naar een hedendaags concept.

Innovatieve meubel- en textielpresentatie
In de tentoonstelling van de Royal Dutcheese in Milaan speelt vooral ook de omgeving een belangrijke rol voor de ontwikkeling en productie van materialen en vormen. De Academie richt zich in haar opleidingen op innovatie, experiment, improvisatie, analyse, reflectie en inzicht. Zij ziet een toekomstige rol weggelegd voor RFID (radio-frequency identification) waarbij werkelijke objecten de virtuele wereld beïnvloeden. Door het gebruik van een Augmented Reality headset, ontwikkeld door het AR + RFID Lab, kunnen bezoekers van de tentoonstelling in Milaan op een compleet innovatieve en virtuele wijze meubels en textielobjecten in een echte omgeving waarnemen of deze volgen op een van de gebeamde schermen. Met de mobiele uitrusting kan de bezoeker vrij rond de ontwerpen van de studenten lopen.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kunt u onze website bezoeken: www.kabk.nl Bachelor studies: Beeld en Geluid / ArtScience, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media / Design, Interieurarchitectuur, Fotografie en Textiel en Mode. Master studies: Type and Media, Image and Sound / ArtScience en Post Graduate Course Industrial Design; Photographic Studies and Media Technology (beiden van de Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden)

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht