Ingezonden persbericht


debalie | di 15 april 2008 | 20.00 uur | debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #6:
De militair-strategische toekomst voorspeld

De Balie daagt vooraanstaande strategische denkers uit om in de Geglobaliseerde Glazen Bol te kijken en voorspellingen te doen over oorlog en vrede in de komende jaren.

Het rapport A more secure world: Our shared responsibility van de Verenigde Naties uit 2004 geeft aan hoe de internationale gemeenschap gezamenlijke dreigingen het hoofd kan bieden. Het is volgens het rapport tijd voor een nieuwe veiligheidsconsensus die simpelweg wordt omschreven als "we all share responsibility for each other's security. And the test of that consensus will be action".

Mooie woorden, maar ondertussen spreekt Poetin dreigende taal tegen het Westen. De Chinezen investeren onbekende, doch aanzienlijke bedragen in hun militaire capaciteit. De Amerikaanse defensiebegroting bereikt in 2008 weer een record. Iran heeft bijna de bom. Irak en Afghanistan zijn nog lang geen vredige landen. Beide conflicten hebben consequenties ver voorbij de eigen landsgrenzen. Mede hierdoor gaat de dreiging van Al-Qeada onverminderd voort. En het lukt ondertussen maar niet om een einde te maken aan het geweld in Darfur.

Als de toekomst van morgen besloten ligt in het handelen van nu, wat betekenen deze ontwikkelingen voor de militair-strategische toekomst? Wat zijn de gemeenschappelijke dreigingen en wat zijn de kansen om gemeenschappelijk actie te ondernemen? Over deze vragen praten Pieter van Os en Wilbur Perlot met in ieder geval Thomas P.M. Barnett en Andrew Small.

Verder opnieuw een videobijdrage van Bahram Sadeghi en de zesde aflevering van Visual Foreign Correspondents, dit maal gemaakt door de Israëlische kunstenaar Ronen Eidelman. Hij introduceert zijn werk zelf.

Thomas P.M. Barnett is senior managing director bij Enterra Solutions. Hij is één van de meest invloedrijke militair-strategische denkers van dit moment. Barnett heeft ondermeer gewerkt voor het Naval War College en leidde daar het NewRulesSets.Project. Dit werk lag mede ten grondslag aan zijn bekendste boek tot nu toe, The Pentagon's New Map; War and Peace in the Twenty-First Century. Naast zijn advieswerk, lezingen en boeken, onderhoudt Barnett een uitgebreid weblog waarop hij mondiale ontwikkelingen becommentarieert.

Andrew Small werkt sinds 2006 voor de General Marshall Fund in Brussel als coördinator met betrekking tot China en trans-Atlantische relaties. Daarvoor werkte hij onder meer voor het Britse Foreign Policy Centre in Beijing. Hij heeft een column gehad in Global Times, de dagelijkse krant in China voor internationale ontwikkelingen. In 2005 publiceerde hij de studie Preventing the Next Cold War; A View from Beijing. In dit rapport stelt Small dat het goed mogelijk is dat als we over twintig jaar terugkijken, we tot de conclusie zullen komen dat de Koude Oorlog tussen de VS en China in 2005 is begonnen.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: dinsdag 15 april, 20.00 uur | Prijs: 8 euro / 6 euro Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

Komende programma's in de Geglobaliseerde Glazen Bol:

13 Mei: De toekomst en armoedebestrijding met o.a. Susan George en Andrew Mwenda

10 Juni: De toekomst en klimaatverandering

11 September: De toekomst en 'human security'

7 Oktober: De toekomst en de millenniumdoelstellingen

4 November: Conclusie: Richting 'global governance'?

__________________

Meer informatie:

Wilbur Perlot
Hoofd afdeling politiek De Balie
020 - 5535167
www.debalie.nl

---- --