Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

HKU Nieuwsbericht
Persbericht: De Nieuwe Creativiteit, Klukhuhnlezing 2008 door prof. dr. David Garcia

1 april 2008

Studium Generale en PSAU presenteren:
De Nieuwe Creativiteit
Klukhuhnlezing 2008 door prof. dr. David Garcia


---

---------------------

Op dinsdag 15 april 2008, aanvang 20.00 uur, vindt in de aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aan het Domplein de jaarlijkse Klukhuhnlezing plaats. Deze lezing over de relatie tussen kunst en wetenschap staat dit jaar in het teken van de invloed van nieuwe media en virtuele netwerken op creatieve processen. De lezing, met de titel âDe Nieuwe Creativiteitâ, wordt verzorgd door Prof. dr. David Garcia, die als hoogleraar Digitale Cultuur verbonden is aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit van Portsmouth in Groot-Brittannië. De lezing wordt gehouden in het Engels en is gratis toegankelijk.

De Nieuwe Creativiteit
Nieuwe media en virtuele netwerken hebben een grote invloed op creatieve processen. Websites waar de bezoeker zelf de inhoud maakt, zoals Wikipedia en YouTube, zijn razend populair. Maar ook in de kunst is creativiteit iets geworden waar velen aan kunnen deelnemen. De kunstenaar als eenling behoort steeds meer tot het verleden. Steeds vaker zijn artistieke uitingen het resultaat van ontmoetingen, al dan niet virtueel, tussen mensen met verschillende achtergronden die op elkaars ideeën reageren. David Garcia zal tijdens de lezing laten zien hoe interactieve kunst eruit ziet en hoe dit ook weer leidt tot nieuwe soorten kennis. Garcia ziet prachtige mogelijkheden voor het individu én voor maatschappelijke bewegingen.

Klukhuhn
De Klukhuhnlezing is in het leven geroepen bij het afscheid van André Klukhuhn, toenmalig directeur van Studium Generale, om de relatie te belichten tussen kunst en wetenschap; twee manieren waarmee we uitdrukken hoe we de wereld ervaren. De lezing wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met de PSAU, de Professional School of the Arts Utrecht. De PSAU is een samenwerkingsverband van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht voor onderzoek en onderwijs op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zie voor meer informatie www.psau.nl. Kijk voor meer informatie over Studium Generale op www.sg.uu.nl.