Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

De Commissie ROV&B vergadert 15 april

De commissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting en Beheer is vanaf 20.00 uur in de raadzaal aan de Groen tuin 317.

De vergadering is openbaar en belangstellenden zijn van harte welkom. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het informatiecentrum aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal is altijd de agenda en een samenvatting van de voorstellen beschikbaar.
Voor vragen over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad, telefoon 010 - 479 82 00.

Meepraten
Tijdens de vergadering kunt u meepraten, vragen stellen of uw mening kenbaar maken.
Aan het begin van de vergadering krijgt het publiek de gelegenheid onderwerpen aan de orde te brengen die niet op de agenda staan. U dient zich hiervoor, voor aanvang van de vergadering, aan te melden bij de griffier.

Agenda

1. Opening & mededelingen

2. Vaststelling van de agenda

3. Spreekrecht burgers

4. Jaarplan Roteb

5. Jaarplan Gemeentewerken

6. Uitrol Twee wielen op de stoep, definitief plan
7. Meerjarenplan Buitenruimte

8. Vragenhalfuur

9. Voortgangsrapportage ROV&B

10. Verslag en actiepuntenlijst commissie ROV&B van 4 maart 2008
11. Ingekomen stukken

12. Agendavorming commissie ROV&B

13. Sluiting

Jaarplannen Roteb en Gemeentewerken
Elk jaar maken Roteb en Gemeentewerken een jaarplan voor de werkzaamheden die voor dat betreffende jaar op de rol staan. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente geeft, als opdrachtgever, goedkeuring aan deze jaarplannen. De deelraad krijgt de stukken hierna ter kennisname aangeboden.

Twee wielen op de stoep
De deelgemeente heeft een inventarisatie laten maken van de parkeerproblemen in de woonwijken. Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek is dat bewoners dikwijls niet anders kunnen dan parkeren op de stoep omdat er veel te weinig parkeerruimte is of anders de doorgang wordt belemmerd. De notitie Parkeren op de stoep is een eerste stap om de parkeerproblemen in woonstraten op te gaan lossen. In navolging van het parkeerbeleid in Lombardijen zal ook in de rest van de deelgemeente gekeken worden welke oplossingen voor welke straten mogelijk zijn.

Meerjarenplan Buitenruimte
In de commissievergadering van 15 januari 2008 heeft portefeuillehouder Buitenruimte, de heer W. Boonzaaijer, tezamen met de heer M. v. Ramshorst van Gemeentewerken, het concept meerjaren-onderhoudsprogramma Buitenruimte 2007-2010 gepresenteerd. In dit meerjarenplan zit een groot gat tussen het door Gemeentewerken gewenste onderhoudsniveau en het beschikbare budget van de deelgemeentelijke begroting. Het verschil (of tekort) bedraagt circa
3,3 miljoen (structureel). De portefeuillehouder heeft de commissie verzocht richting te geven hoe met dit dilemma om te gaan. De grootste knelpunten zitten in het projectmatig onderhoud van wegen (circa 2,2 miljoen tekort) en groenonderhoud (circa 0,5 miljoen tekort). Omdat de discussie in de commissie van januari te weinig concrete richtinggevende voorstellen heeft opgeleverd, is besloten nogmaals de commissie dit onderwerp voor te leggen.
Kernvragen in de te voeren discussie zijn:

1. Kiest de deelraad voor het verminderen van kwaliteit, of dient meer budget beschikbaar te worden gesteld voor 2009 en verdere jaren om de doelen hoger te kunnen stellen?

2. Is de deelraad bereid om voor het noodzakelijke projectmatig wegenonderhoud 2,2 miljoen en voor groenonderhoud 0,5 miljoen extra uit te geven?

3. Hoe zouden deze extra structurele kosten kunnen worden gedekt: uit andere programmas of behoort (gedeeltelijke) externe dekking tot de mogelijkheden?
Van de commissie wordt niet verwacht dat in detail uitgewerkte plannen en dekkingsvoorstellen worden gepresenteerd. Het gaat om het aangeven van richtingen. Voorstellen uit de commissie zullen door de portefeuillehouder op haalbaarheid en wenselijkheid worden getoetst en terug worden gekoppeld aan de commissie (vergadering van 3 juni 2008) en als voorstel aan de raad ter besluitvorming worden voorgelegd (10 juli 2008).