Job Cohen ontvangt 'Man zonder voetstappen'

10/04/2008 13:55

ANGO

Binnen de wereld van mensen met een handicap is hij een bekende persoonlijkheid, Bas Treffers. Van zijn hand verschenen in de voorbije jaren diverse verhalen waarvan er velen te lezen waren in AanZet het toonaangevende tijdschrift van Ango (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie). Binnenkort verschijnt zijn eerste boek 'Man Zonder Voetstappen'. Het eerste exemplaar wordt 15 april aangeboden aan Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam.

Bas Treffers werd geboren in 1944. Hij is dus niet meer de allerjongste maar zo voelt hij zich helemaal niet. Niet voor niets is zijn motto: Een debutant is altijd jong! Tot 1977 werkte hij in het bedrijfsleven (onder meer 10 jaar bij AKZO). Vanaf dat jaar werd hij zes jaar bestuurslid van de Algemene Nederlandse Invaliden Bond (ANIB). Daarna werd hij professioneel en bestuurlijk actief bij de VGR (Vereniging Gehandicapten Rotterdam), de Provinciale Revalidatie Stichting in Gelderland en de Gehandicaptenraad (1986-1995). Vanaf die tijd is Treffers vooral internationaal actief als voorzitter van ICTA, permanente commissie Rehabilitation International ('88-'96), en als mede-oprichter en vice-voorzitter van het European Disability Forum ('97-heden) Bas is al vroeg het schrijven gaan ontdekken. Hij stak al vrij jong een soort dagboek bij zich. "Niet om elke dag in te schrijven over wat ik meemaakte, maar wel om dingen die me opvielen te noteren." Hij ging zijn eigen stijl ontwikkelen nadat hem als bestuurslid van de Gehandicaptenraad gevraagd werd eens een column voor Handicap Magazine te schrijven. De columns van Bas Treffers dagen de lezer uit. Met zijn ronde zinnen die de nodige voorkennis van de lezers verwachten, kijkt hij kritisch naar de wereld om zich heen. Zelf zegt hij over zijn verhalen: "Iedere columnist heeft, denk ik, iets schoolmeesterachtigs. Zien jullie, autoriteiten, dokters, architecten, nou niet wat jullie allemaal fout doen? Weten jullie niet dat het ook anders kan? Die 200 columns, niet eens zo heel veel, de frequentie van de gehandicaptenpers is nu eenmaal niet hoog, kreeg ik bijna altijd in de schoot geworpen door wat ik bijna dagelijks aan ervaringen en informatie opzoog." Columns hebben iets vluchtigs, ze worden met het magazine bij het oud papier gedaan. In dit boek zien we de beste honderd nu bij elkaar in één band. "Je zult zien dat er een lijn uit te halen valt.

De uitgever van AanZet, de Stichting Important Message (SIM), heeft het initiatief genomen een selectie van Treffers eigenzinnige columns in boekvorm uit te geven onder te titel 'Man Zonder Voetstappen'.. Het is het eerste boek in een reeks die SIM wil uitgeven in een serie 'Writers on Wheels'. Dr. J. Cohen, burgemeester van Amsterdam en tevens bestuurslid van de 'Task Force Handicap en Samenleving' neemt op dinsdag 15 april, om 16.00 uur het eerste exemplaar van 'Man Zonder Voetstappen' in ontvangst in het Stadhuis van Amsterdam. De bijeenkomst staat onder leiding van Ton Verbeeten, oud-redacteur letteren en theater van het dagblad De Gelderlander. Het boek is vanaf 20 april in de reguliere boekhandel te koop onder ISBN/EAN 978-90-79529-01-8.





http://www.handicap.nl