CDA

Ferrier: Onverminderde aandacht voor Cubaanse dissidenten

De bekende Cubaanse vakbondsleider van de CUTC, Pedro Pablo Alvarez, is op 15 en 16 april in Nederland, op uitnodiging van het CNV.

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier heeft er bij het CNV voor geijverd om Alvarez, die in Spanje verblijft, naar Nederland te halen. Zijn bezoek staat in het teken van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het Cuba-beleid op 16 april. Op 15 april zal hij, op uitnodiging van Ferrier, als gast aanwezig zijn bij het informeel overleg van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Alvarez werd op 18 maart 2003 samen met andere mensenrechtenactivisten tijdens een landelijke actie van de Cubaanse staatsveiligheiddienst gevangen genomen. De groep werd later bekend onder de naam Groep van 75. Een maand later werd Alvarez tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn oppositionele vakbondsactiviteiten. Na bijna 5 jaar, werd hij in februari 2008 plotseling vrijgelaten. Hij mocht niet langer op Cuba blijven en werd naar Spanje verbannen. Het CNV onderhoudt al langere tijd contacten met de niet-erkende vakbondsorganisatie CUTC. Op dit moment zitten nog steeds zes CUTC'ers op Cuba gevangen.

Ferrier: âWe willen duidelijk maken dat we de dissidenten niet vergeten. Van de 75 mensen die in 2003 opgepakt zijn, zitten er nog ruim 50 vast. We zullen om aandacht voor hen blijven vragen.â
---