NOC*NSF


Conferentie Integratie gehandicaptensport

ARNHEM - NebasNsg (vanaf 15 april 2008 Gehandicaptensport Nederland) en NOC*NSF zijn trots op de inbedding van de gehandicaptensport bij sportbonden. Na 8 jaar het project 'Organisatorische Integratie' is bijna 80% van de gehandicaptensport geïntegreerd bij de reguliere sportbonden in Nederland. Hiermee loopt Nederland ver voorop in de wereld. Met als belangrijkste resultaat dat er meer en meer gelijkwaardige mogelijkheden en kansen voor sporters met een handicap zijn. Op woensdag 16 april wordt dit resultaat tijdens een feestelijke conferentie in Hotel en Congrescentrum Papendal gevierd.

De gehandicaptensport neemt in Nederland een steeds meer gelijkwaardige positie in. Diverse bonden kennen een groeiend aantal sporters met een handicap welke wekelijks bij hun sportvereniging uitblinken in hun favoriete sport. In de media is er toenemende aandacht voor de gehandicaptensport en sinds 2004 wordt er tijdens het jaarlijkse Sportgala van NOC*NSF en NOS ook een Jaap Eden Trofee uitgereikt aan de gehandicapte sportman/vrouw van het jaar. Vanaf 2005 is het Nederlands Paralympisch Team de verantwoordelijkheid van NOC*NSF en ook het lidmaatschap van de International Paralympic Committee (IPC) is recentelijk overgedragen aan NOC*NSF.

Feestelijke conferentie Organisatorische Integratie op 16 april Dit resultaat wordt gezamenlijk met de Staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker en vele andere betrokkenen, zoals het ministerie van VWS, de sportbonden, sporters en verenigingsbestuurders in het congrescentrum Papendal gevierd met een conferentie. Tijdens het programma, onder leiding van dagvoorzitter Wilfred Genee, wordt terug gekeken op het inbeddingsproces van de afgelopen jaren. Ook kijken we vooruit: Zowel Gehandicaptensport Nederland als NOC*NSF geven een vooruitblik over de wijze waarop zij de gehandicaptensport in Nederland verder gaan versterken. Tevens geven zij aan hoe zij hun toekomstige taak- en rolverdeling zijn overeengekomen.

Tenslotte vormt één van de hoogtepunten van de festiviteiten de 'kick off' van een bijzondere fototentoonstelling 'Sport Gelijkwaardig Belicht'. Deze wordt geopend door de Staatssecretaris van het ministerie van VWS, mevrouw Jet Bussemaker.

(11 april 2008)