Gemeente Binnenmaas

Het belang van de leerplicht

Kinderen hebben recht op onderwijs. Om hen van dat recht gebruik te laten maken, moeten ze wel op school zijn en niet verzuimen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die vaak verzuimen een grotere kans hebben om voortijdig schoolverlater te worden. Dat heeft tot gevolg dat zij geen startkwalificatie hebben (dat is een diploma op MBO niveau 2 of Havo). De kans om een baan te vinden is dan een stuk kleiner.

De gemeente vindt het terugdringen van het schoolverzuim erg belangrijk. Om dat goed te kunnen aanpakken heeft Binnenmaas zich samen met de overige Hoeksche Waardse gemeenten aangesloten bij het regionale LP-bureau in Dordrecht (bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten). Op 15 april wordt een dienstverleningsovereenkomst met de Drechtsteden ondertekend over handhaving van de leerplicht.

Gedrag

In de dienstverleningsovereenkomst staat ook hoe ervoor te zorgen dat jongeren aan het eind van de (school)rit de zo begeerde startkwalificatie hebben. Dat kan door preventieve acties en door jongeren in eerste instantie aan te spreken op hun gedrag. Dat doet de leerplichtambtenaar. Als de waarschuwingen van de leerplichtambtenaar niet helpen, wordt er gehandhaafd en dat betekent dat er een proces-verbaal wordt opgemaakt.

De ervaring leert dat met name jongeren vanaf 13 jaar verzuimen. Er is een aantoonbaar verband tussen de (puber)leeftijd en het verzuimgedrag. Ook de overstap van het VMBO naar het MBO blijkt risicos in zich te houden. Er is daar veel uitval. De leerplichtambtenaren proberen deze groep vroegtijdig in beeld te hebben. Met een zorgvuldige begeleiding proberen zij hen binnen te schoolbanken te houden, zodat zij uiteindelijk toch een startkwalificatie halen.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl