Welke krijgsmacht wil Nederland in de toekomst

14/04/2008 12:47

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Welke krijgsmacht wil Nederland in de toekomst

Op dinsdag 15 april debatteert de Eerste Kamer met de minister en staatsecretaris van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken over de huidige en toekomstige stand van de Nederlandse krijgsmacht. Een centrale vraag in het debat zal zijn welke krijgsmacht Nederland wil in de toekomst. Binnen dit kader zal aandacht worden besteed aan het ver-loop van het personeel bij defensie, de materiële investeringen en de relatie van beide met de ambities van Nederland. De Nederlandse operatie in Afghanistan en de samenwerking binnen de NAVO zullen tevens aan de orde worden gesteld door de senatoren.

Strategische verkenningen
De regering heeft begin maart een begin heeft gemaakt met een anderhalf jaar durend onderzoek naar de toekomstige financiering van de krijgsmacht. Volgens de betrokken bewindslieden moeten deze zogenoemde 'Strategische Verkenningen Defensie' een ant-woord geven op de vraag hoe de taken en de middelen van de krijgsmacht ook op langere termijn in evenwicht kunnen worden gehouden. Op zondag 13 april jl. zond het tv-programma Zembla een rapportage uit over de zoektocht van Defensie naar nieuwe militai-ren.

Woordvoerders
De drie ministers gaan morgen vanaf 13.30 uur in debat met de senatoren Van Kappen (VVD), Hillen (CDA), Vliegenthart (SP), Van Driel (PvdA), Kuiper (ChristenUnie) en Yildirim van de gelijknamige eenmansfractie.





http://www.eerstekamer.nl