Gemeente Bolsward


Nieuws
15-04-08

Zuidwesthoek gemeenten scoren een 7,5 in het Wmo-tevredenheidsonderzoek 2007

wmologo.gif
Eind november 2007 is aan 1000 cliënten in de gemeenten Bolsward, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Littenseradiel, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel gevraagd om hun medewerking te verlenen aan een onderzoek met betrekking tot de ondersteuning in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

47% van de Wmo-cliënten heeft positief gereageerd op dit verzoek en heeft zijn medewerking verleend aan dit onderzoek. Dit is een hoge response voor een dergelijk onderzoek. De verkregen resultaten zijn daarmee representatief. Het onderzoek is uitgevoerd door het SGBO, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau. Het onderzoek maakt deel uit van het landelijke tevredenheidsonderzoek Wmo. Hierbij worden de resultaten van alle gemeenten met elkaar vergeleken.

Cliënten hebben een 7,5 gegeven voor de aanvraagprocedure. Het meest tevreden zijn ze over de behandeling bij de aanvraag (94%), relatief minder tevreden over de wachttijd op een voorziening of hulp bij het huishouden na de toekenning (84%).
De hulp bij het huishouden scoort maar liefst een 8,3. Cliënten zijn het meest tevreden over de keuzemogelijkheden tussen de dertien aanbieders (97% tevreden). Cliënten zijn het minst tevreden over vervanging bij ziekte (84%).
Het cijfer voor de hulpmiddelen (rolstoel, scootmobiel, etc.) is een 7,5. Cliënten zijn zeer tevreden over de woonvoorziening (97%). De tegemoetkoming in de vervoersvoorziening scoort in de tevredenheid lager (79%).

In het onderzoek is ook aandacht besteed aan de Wmo-raad. De bekendheid onder de respondenten is 39%. Dit percentage is hoger dan het landelijke percentage van 32%.
76% van de cliënten is tevreden over de belangenbehartiging van de Wmo-raad.

De eindconclusie van het onderzoek is dat de ondersteuning aan de verwachtingen van de cliënten voldoet. Uit de vergelijking met andere gemeenten blijkt dat de meeste resultaten hoger liggen dan de landelijke gemiddelden. De 8 gemeenten en de ISDzwf zijn bijzonder blij met de resultaten van het onderzoek en zullen hun uiterste best doen om de resultaten in 2008 nog beter te laten zijn.

relevante downloads

* def ctoRapport_Zuid Westhoek Friesland (3).pdf (202.55 KB)

feed