Gemeente Noordwijkerhout

15/4/2008 - Inwoners bloeien op van gratis compost PERSBERICHT van De Meerlanden

Gft scheiden tegen klimaatverandering

Rijsenhout, 14 april 2008 Afvalbedrijf De Meerlanden heeft in Noordwijkerhout weer massaal compost weggegeven. De Meerlanden en de gemeente gaven elke inwoner 4 zakken van 20 liter compost als beloning voor het scheiden van gft-afval. Het afvalbedrijf heeft zaterdag in totaal ruim 50.000 zakken compost uitgedeeld in 19 gemeenten. Compost is goed voor de bloemen en planten in de tuin én het draagt direct bij aan de vermindering van het broeikaseffect.
Wethouder Smit, onder andere belast met afvalinzameling in Noordwijkerhout, hielp mee met het uitdelen van de zakken en de gebruikershandleiding. "Het is een kleine moeite om afval te scheiden en je levert direct een enorme bijdrage aan klimaatverandering. Door gft-afval te composteren in plaats van te verbranden besparen we met in de Duin- en Bollenstreek alleen al bijna 6.000.000 autokilometers aan CO2-uitstoot!"

De directeur van De Meerlanden, Ger de Jong, benadrukt het belang van afval scheiden: "afval dat goed wordt gescheiden is geen afval maar grondstof. Van gft-afval maken we compost; het afval is geen afval meer maar een voedingsstof voor de bloemen en de planten. En zo maken we van veel afval weer een grondstof. Dat spaart de winning van nieuwe grondstoffen uit".

In 19 gemeenten in de regio Haarlemmermeer en Bollenstreek zijn in totaal ruim 50.000 zakken compost van 20 liter uitgedeeld (vier zakken per inwoner). Met het gratis uitdelen van compost bedankt afvalbedrijf De Meerlanden en de gemeenten de burgers voor hun inspanning gft-afval gescheiden aan te leveren. Het gescheiden ingezamelde gft-afval wordt verwerkt tot compost.

Burgers kunnen compost, gemengd met tuinaarde, gebruiken voor de planten in hun eigen tuin. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Kijk voor het gebruiksvoorschrift van gft-compost op www.meerlanden.nl. Mensen gebruiken compost in de tuin en boeren gebruiken het op hun land. Dan is minder kunstmest nodig en draagt het direct bij aan de vermindering van het broeikaseffect; elke ton gft bespaart 90 kilo CO2 uitstoot. Als misschien binnenkort van gft ook biogas gemaakt kan worden, dan rijden de vuilniswagens op het gft dat ze zelf hebben opgehaald!

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe, de beschikbaarheid neemt af. Logisch gevolg: grondstofprijzen stijgen. Afval kan grondstof vervangen. De Meerlanden is beheerder van veel afval ofwel van veel grondstof. De Meerlanden streeft naar honderd procent recycling van haar afval. Straks is De Meerlanden geen afvalbedrijf meer maar een grondstoffenleverancier.