&type=today&searchKey=ab44ce66-0abe-11dd-b7ef-9daea23de022&languageId=all&pa geIndex=1 nbcode: nb04 nl00 betalen: 500 authentiek: nee log: 20080415:10:03 terminator ANP.SCR lead_org: De contra expertise die Royal Holloway, University of London (RHUL) heeft uitgevoerd op de rapporten van TNO over de OV-Chipcard bevestigt een groot aantal van de observaties en conclusies die TNO eerder heeft getrokken. Zo concludeerde TNO in februari jl. al eenduidig dat de Mifare-chip vervangen zou moeten worden en dat de voorbereidingen voor een migratie naar een veiliger chip meteen zouden moeten beginnen. In de tussentijd zouden extra veiligheidsmaatregelen in het gehele OV-chipkaartsysteem voldoende veiligheid moeten bieden tegen grootschalig crimineel misbruik. RHUL dringt aan op onderzoek om die door TNO voorgestelde maatregelen nader te onderzoeken. TNO werkt daar graag aan mee. Het RHUL onderstreept het belang dat aan de fase "migratiegereedheid" moet worden gehecht zoals aanbevolen in het TNO onderzoek. En dat dat verder gaat dan veel wordt gedacht. TNO vindt het in het l... afz: foetsie@nieuwsbank.nl Contra-expertise OV-Chipcard bevestigt groot aantal conclusies TNO

15/04/2008 09:22

TNO (Cl-Tno)

Eerste reactie TNO op contra-expertise

De contra expertise die Royal Holloway, University of London (RHUL) heeft uitgevoerd op de rapporten van TNO over de OV-Chipcard bevestigt een groot aantal van de observaties en conclusies die TNO eerder heeft getrokken. Zo concludeerde TNO in februari jl. al eenduidig dat de Mifare-chip vervangen zou moeten worden en dat de voorbereidingen voor een migratie naar een veiliger chip meteen zouden moeten beginnen. In de tussentijd zouden extra veiligheidsmaatregelen in het gehele OV-chipkaartsysteem voldoende veiligheid moeten bieden tegen grootschalig crimineel misbruik. RHUL dringt aan op onderzoek om die door TNO voorgestelde maatregelen nader te onderzoeken. TNO werkt daar graag aan mee.

Het RHUL onderstreept het belang dat aan de fase "migratiegereedheid" moet worden gehecht zoals aanbevolen in het TNO onderzoek. En dat dat verder gaat dan veel wordt gedacht. TNO vindt het in het licht van recente ontwikkelingen zinvol om een door RHUL aanbevolen "mijlpaal voor migratieplanning" vast te stellen. Deze is complementair aan de eerdere TNO-aanbevelingen, aangezien ze inhoudt dat halverwege de aanloop naar "migratiegereedheid" een subset van de hiertoe benodigde activiteiten moet zijn afgerond. Evenals TNO geeft het RHUL aan dat feitelijke migratiemoment kan afhangen van werkelijk gemeten fraudeniveaus.

Het RHUL gaat in zijn rapport in op sommige punten die buiten de scope van het TNO-onderzoek lagen. Zo wijst RHUL erop dat proof-of-concept aanvallen een negatieve weerslag kunnen hebben op reputatie van OV-bedrijven en vertrouwen van de consument. TNO kan zich zonder meer vinden in de uitspraken die RHUL in dit verband doet. Het RHUL doet ook verschillende aanbevelingen die buiten de directe context van het eerdere TNO onderzoek liggen, onder meer t.a.v. de toekomstbestendigheid van het gemigreerde (nieuwe) systeem. Deze aanbevelingen zijn dan ook complementair aan het TNO onderzoek. Op dit moment kan TNO geen inhoudelijk oordeel geven over de betreffende RHUL voorstellen. Voor een deel zijn de aanscherpingen van Royal Holloway op de TNO-conclusies het gevolg van meer recente informatie die ten tijde van het TNO-onderzoek nog niet bekend was.





http://www.tno.nl/downloads/europese_ervaringen_sociale_economie.pdf