PvdA Europees parlement


Begroting voedselhulp omhoog

15 april 2008

Thijs Berman "De EU moet de begroting voor voedselhulp aan arme landen verdubbelen." PvdA-europarlementariër Thijs Berman roept de Europese Commissie op dringend actie te ondernemen naar aanleiding van de voedselcrisis.

Volgens Berman bedreigen de hoge voedselprijzen grote delen van de bevolking in de arme landen."Wie van een euro per dag moet leven geeft bijna al zijn geld aan voedsel uit. Daar zit geen rek in. Als de prijzen verdubbelen is er de helft minder eten in huis." Er zijn rellen geweest in Egypte, in de Filippijnen en Haïti door de hoge voedselprijzen. Deze onrust kan zich verspreiden als de EU en de andere rijke landen niets doen aan de crisis. De begroting voor voedselhulp moet omhoog met extra bijdragen van de lidstaten om de eerste nood te lenigen, volgens de europarlementariër en vice-voorzitter van de commissie ontwikkelingssamenwerking in het Europees parlement. Ook geld dat overblijft uit de Europese landbouwbegroting moet hiervoor worden ingezet.

Berman wil dat de Europese Commissie op zeer korte termijn een strategie ontwikkelt voor het tegengaan van de stijging van de voedselprijzen en de gevolgen ervan."De EU moet snel meer investeren in de landbouw in ontwikkelingslanden. Die hebben een groene revolutie nodig. Ze kunnen een veel hogere opbrengst halen, op duurzame wijze." Dat vraagt om innovatie en kennisoverdracht van de technieken waar in de EU gebruik van wordt gemaakt in de landbouwsector. Zo kan op middellange termijn de voedselcrisis bestreden worden.

In navolging van de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, die 8 miljoen euro extra aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties uittrok, zou de Europese Commissie dringend actie moeten ondernemen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het VN Wereldvoedselprogramma (WFP) riepen eerder op tot gezamenlijke actie tegen de hoge voedselprijzen.

PvdA-europarlementariërs Thijs Berman en Lily Jacobs, lid van de landbouwcommissie, vragen daarom aan de Europese Commissie het ontwikkelingsbeleid te herzien opdat er meer geïnvesteerd zou worden in de landbouw van ontwikkelingslanden en er een kennisoverdracht zou plaatsvinden vanuit de Europese Unie. Ook vragen zij aan de Europese Commissie om de lidstaten op korte termijn te verzoeken extra bijdragen te leveren, waarmee de begroting voor voedselhulp aangepast kan worden.