Gemeente Zwolle

Het verschil tussen niets en alles

Datum uitgave Wijzerbericht: 04/15/2008

Als Thijs Kwakernaak (33) een aardappelschilmesje in een oude baksteen zet, heeft hij het: beeldhouwen wordt mijn toekomst. De Wwik geeft de creatieveling de kans om in huize IJsselzicht voor zichzelf te beginnen.

Vrijheid

kwakernaak 'Ik kan er niets aan doen: ik ben geboren als creatieveling. Sinds ik beelden maak, heb ik elke dag zin om op te staan. Dat is anders geweest. Uit verveling voerde ik tijdens mijn studie Cultureel Maatschappelijke Vorming niets uit. Bij baantjes had ik het gevoel dat ik moest volgen. Ik ging vervelend doen. Totdat ik vier jaar geleden een baksteen opraapte. Zo'n oude gebakken steen, zacht genoeg om met mijn aardappelschilmesje te bewerken. Opeens had ik het: dit wordt mijn toekomst. Beeldhouwen geeft een doel aan mijn leven, dat is het verschil tussen niets en alles.' 'De Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik) is geweldig. De gemeente Zwolle gaf me de kans om zelfstandig kunstenaar te worden. Ik besef nu pas hoe rijk Nederland is. Geld maakt niet gelukkig, tenzij je er tijd mee krijgt om je weg te vinden. Doordat ik me geen zorgen hoefde te maken over de verkoop, kon ik mijn eigen stijl ontwikkelen. De eerste weken wist ik niet wat me overkwam. Wat een vrijheid.'

'De gemeente zag ik altijd als een afstandelijk instituut. Sinds hun steun heeft het iets persoonlijks gekregen. Ambtenaren voor wie het toewijzen van uitkeringen routine is, vertel ik dat het zó belangrijk voor me is. Het is te gek om mijn eigen pad te bepalen, en mijn eigen tempo. Met mijn introverte leven voel ik me een Neanderthaler, die van de dingen die hij ziet een beeld wil maken. Niets weet ik van technieken. Alles over marmer, hardsteen en reliëf vind ik zelf uit. De Wwik heb ik stopgezet; nu wil ik zelfstandig geld verdienen.'

Beelden van Thijs zien?

Kijk op www.ijsselzicht.eu (zie link onderaan deze pagina) of wandel in de zomer eens door de beeldentuin van huize IJsselzicht, Kleine Veerweg 25.

Ik & de Wwik?

Mensen die beroepsmatig als kunstenaar willen werken kunnen bij de gemeente de Wwik aanvragen, een alternatief voor de bijstand. Meer weten? Kijk op www.rbzzwolle.nl. (zie link onderaan deze pagina)