Gas Regional Initiative North West zet route uit voor 2012

15/04/2008 10:15

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Toezichthouders, netwerkbeheerders en marktpartijen uit de Noordwest-Europese landen die lid zijn bij het Gas Regional Initiative North West (GRI NW) hebben een routekaart voor de periode 2008-2012 aangenomen. Dit gebeurde op een gezamenlijke bijeenkomst in het West-Indisch Huis te Amsterdam waar afgevaardigden uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Nederland en Noorwegen bij aanwezig waren.

Het doel van deze Roadmap is om de voltooiing van de interne Europese gasmarkt, met als tussenstap een regionale Noordwest-Europese markt, dichterbij te brengen. De Roadmap geeft weer hoe de partijen binnen het GRI NW door samenwerking een stap kunnen zetten in de goede richting teneinde op de langere termijn een volledige liberale gasmarkt in heel Europa te bereiken. Daarbij moeten zoveel mogelijk obstakels die het handelen op de Europese gasmarkt nu nog in de weg staan, aangepakt worden.

De Roadmap identificeert het werken aan een hoog niveau van transparantie en alsmede het beschikbaar maken van voldoende transportcapaciteit hierbij als essentiële onderwerpen. Daarbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met parallelle ontwikkelingen op het niveau van de Europese Unie. Ook zijn de structuur en de opzet van het GRI NW aangepast aan veranderende omstandigheden. De nieuw in het leven geroepen Programme Board zal richting geven aan de onderliggende werkgroepen. Vanaf vandaag zal onder de nieuwe structuur worden gewerkt waarbij als eerste stap de werkgroepen zullen worden ingericht. Bovendien zal er nauw contact zijn met de ministeries om 'legal-bottle-necks' te overkomen.

Peter Plug, directeur van de Directie Toezicht Energie (DTe) van de Nederlandse Mededingsingsautoriteit (NMa) en voorzitter van de GRI NW reageert enthousiast op de voorwaartse stappen die zijn gezet. "Dit gaat ons helpen snellere resultaten te boeken bij het wegnemen van barrières voor grensoverschrijdende handel in de regio in de aanloop naar één Europese markt voor gas. Ik vind het heel belangrijk en positief om te constateren dat iedereen achter dit proces staat en daarbij zijn eigen bijdrage levert."

Het GRI NW werkt intensief samen met de Europese Commissie, ministeries, netwerkbedrijven en andere relevante (markt)partijen. Naast de Noordwest Europese markt, bestaat ook een samenwerkingsverband van toezichthouders en partijen uit Zuid- en Zuidwest Europa. Ook zij streven ernaar marktdrempels te identificeren en te verwijderen opdat een Europese gasmarkt kan ontstaan. Voor meer informatie over het GRI NW en ERGEG, zie www.energy-regulators.eu