KNHS


Talentenjacht Laurens van Lieren op weg naar kwartfinale 14 april 2008
Laurens van Lieren

Gouden EK-teamlid en A-kaderlid dressuurruiter Laurens van Lieren (26) heeft afgelopen zaterdag 12 april de tweede selectie gemaakt in zijn talentenjacht Ik zoek jou! om de Zegwaard Bokaal. In Hippisch Centrum Harmelen waar drie maanden eerder op 12 januari zijn zoektocht naar talent begon, reden nu 35 gekozen talenten voor zijn jury-oog een proef op hun eigen niveau, variërend van B tot Prix St Georges.

Van Lieren gebruikte een eigen ontworpen protocol, waar behalve een globale technische waardering van de proef ook vooral houding en zit, harmonie en eenheid met het paard, de algemene indruk van het rijden en het oplossen van spanningsproblemen werden gewaardeerd. Er hebben meer dan 2400 combinaties gereden op tien selectiedagen door het hele land. De dertig door mij gekozen combinaties die hier reden, aangevuld met vijf extra via een wildcard, kunnen erg trots zijn. Ze zijn opgevallen en echte talenten!, lichtte Van Lieren toe. Maar de besten van deze goede groep sprongen er voor mij ook weer echt uit. Niet omdat ze de beste proeven reden, want dat viel bij twee combinaties van de beste 15 een beetje tegen. Maar zij scoorden op andere eigenschappen.

Laurens van Lieren gaf zelfs een 10: Ja, aan één van de jonge pony talenten, voor houding en zit. Geweldig! Op die leeftijd was ik zelf zeker niet opgevallen als talent, dat geef ik je op een briefje. De 17-jarige Sanne Hoornstra kwam via een wild card in de achtste finale op 12 april en is nu door naar de kwartfinale. Een fantastische kans om nu een les van Laurens van Lieren te krijgen!, vindt ze. De 10-jarige Gyvano Schouten heeft zijn ambities hoger gesteld dan een les: wereldkampioen worden! De 25-jarige Inge Coenen ziet de talentenjacht van Laurens van Lieren als opstap voor een professionele carrière. En de 18-jarige Isabella Vroomans zou graag bij de Young Riders willen rijden en wordt nu bevestigd in die ambitie. Zo schuilt er achter alle 2400 deelnemers wel een ambitie en een verhaal.

De kwartfinale gaat aankomende week al plaatsvinden op Stal Zegwaard, op vrijdagmiddag 18 april. Daar krijgen de talenten in groepen van drie les en rijden elkaars paarden, waarna Laurens zich gaat beraden over de laatste vijf talenten die verder strijden. Naast de Zegwaard Bokaal is er een bokaal voor het jongste dressuurtalent, jonger dan 13 jaar.
Laurens van Lieren is enorm blij met het succes van zijn zoektocht naar nog niet ontdekt talent. Ik ben verrast door het niveau en verheug me erop in het vervolg van mijn zoektocht de talenten echt op een podium te kunnen zetten!, zegt hij.