Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070817520

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over basisscholen die allochtone stagiairs weigeren (Ingezonden 14 april 2008)


1
Hebt u kennisgenomen van het artikel `Scholen weigeren allochtone stagiairs'? 1)


2
Verontrust het u dat het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt stelt dat basisscholen vaak allochtone pabostagiairs weigeren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?


3
Bent u bereid via onderzoek de precieze cijfers boven tafel te krijgen, waarbij ook inzichtelijk wordt gemaakt bij welke type scholen de problemen het grootst zijn? Zo neen, waarom niet?


4
Is het waar dat de helft van de allochtone pabostudenten afhaken? Is bekend wat de oorzaken zijn? Zo neen, bent u bereid die te onderzoeken? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?


5
Deelt u de mening dat gezien het lerarentekort alle toekomstige leraren hard nodig zijn en gekoesterd moeten worden? Bent u vanwege het grote maatschappelijke belang bereid met alle betrokken partijen keiharde afspraken te maken om dit probleem op te lossen?


6
Deelt u de mening dat het ontoelaatbaar is dat scholen stagiairs weigeren om het enkele feit dat zij een hoofddoek dragen? Bent u bereid de Algemene Wet Gelijke Behandeling dusdanig aan te passen zodat dat niet meer mogelijk is? Zo neen, waarom niet?


1) Nederlands Dagblad, 10 april 2008