Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 14 april 2008 PO/B&B/5666 2070816600

Onderwerp
Vragen van het lid Jan Jacob van Dijk (CDA) over
het laten vervallen van gymlessen.

Hierbij stuur ik u het antwoord op de vragen van het lid Jan Jacob van Dijk (CDA) over het laten vervallen van gymlessen, met het kenmerk 2070816600 (ingezonden op 4 april 2008).

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Antwoorden op vragen van het lid Jan Jacob van Dijk (CDA) over het laten vervallen van gymlessen.


1.
Heeft u kennisgenomen van het artikel `Gymles vervalt op Friese basisscholen' ? 1)

Ja.


2
Deelt u de mening dat het laten vervallen van gymlessen, hoewel begrijpelijk en misschien onvermijdelijk, een onwenselijke en onacceptabele situatie is?

Ik ben het met u eens dat de keuze die de desbetreffende scholen hebben gemaakt om bewegingsonderwijs in de groepen 3 t/m 8 voor een maand te laten vervallen een zeer ongelukkige is. Regelmatig sporten en bewegen is van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van kinderen van die leeftijd.


3
Deelt u de mening dat dit een signaal is van een onderliggende problematiek ten aanzien van het organiseren van bewegingsonderwijs voor scholen en dat deze problematiek snel en effectief aangepakt dient te worden ten einde te voorkomen dat dit zich over Nederland uitbreidt?

Sinds de start van de leergang (2005­2006) hebben mij signalen bereikt dat scholen problemen ervaren met de organisatie van het bewegingsonderwijs. Een snelle, effectieve aanpak is absoluut van belang en dat is precies de reden dat ik heb besloten de leergang, op grond van een door het landelijk overleg opleidingen basisonderwijs (LOBO) uitgewerkt scenario, met ingang van het komende schooljaar te verlichten. Mijn verwachting is dat de arbeidsmarktproblemen hierdoor zullen afnemen. Ook start binnenkort een voorlichtingstraject richting scholen over de verschillende manieren waarop scholen hun organisatorische problemen kunnen oplossen (zie hierover mijn brief, met kenmerk PO/B&B/2008/9198).


4
Kunt u aangeven in hoeverre in de rest van land eveneens sprake is van een soortgelijke situatie zoals die in het bovengenoemde artikel beschreven wordt?

Ik heb niet de indruk dat de in het artikel beschreven situatie kenmerkend is voor geheel Nederland.


5
Welke mogelijkheden ziet u om in overleg met deze scholen tot een goede oplossing te komen met betrekking tot het verzorgen van bewegingsonderwijs?

blad 3/3

Ik verwacht dat de maatregelen die ik mijn bovengenoemde brief heb aangekondigd zullen zorgen voor een afname van de organisatorische problemen. Verder zijn de besturenorganisaties, de AVS en de vakorganisaties betrokken bij de voorlichting omtrent de organisatie van het bewegingsonderwijs.


1) Trouw, 4 maart 2008