Gemeente Harlingen

De VROM Starterslening in Harlingen
15-4-2008
De prijzen van koopwoningen zijn de laatste jaren flink gestegen. Dit maakt de overstap van een huur- naar een koopwoning voor veel huishoudens bijna onmogelijk. De gemeente Harlingen wil het deze starters, inwoners van de gemeente Harlingen, makkelijker maken om een huis te kopen. Het gaat hierbij om een bestaande of een nieuwbouwwoning. Starters kunnen een VROM Starterslening aanvragen, waarmee de overstap naar een koopwoning wellicht wel mogelijk wordt.

Wat is een VROM Starterslening?
Een Starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat u met uw inkomen maximaal kunt lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de kosten van het verkrijgen in eigendom van de woning. De hoogte van de VROM Starterslening is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van het in eigendom verkrijgen van de woning. De maximale hoogte van de Starterslening bedraagt 20% van de verwervingskosten met een maximum van EUR 40.000,--. De VROM Starterslening wordt in opdracht van de gemeente door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekt. Vanwege het beperkte budget zijn er echter maar een klein aantal leningen te vergeven.

Hoe werkt de Starterslening?
Uw totale financiering bestaat uit een hypothecaire lening bij een bank van uw keuze en een VROM Starterslening, welke u afsluit bij de SVn. De eerste drie jaar is de VROM Starterslening renteloos en aflossingsvrij. Vanaf het vierde jaar wordt bij iedereen een marktconforme maandtermijn in rekening gebracht. Na 3, 6, 10 en 15 jaar kan echter uw inkomen, alleen op eigen verzoek (dus bij aanvraag van een hertoets), opnieuw worden getoetst. Afhankelijk van de stijging van uw inkomen gaat u dan voor de VROM Starterslening rente betalen. Zodra uw inkomen het toelaat, gaat u ook aflossing betalen. Bij verkoop van de woning lost u de VROM Starterslening af.

Wie komt er voor een VROM Starterslening in aanmerking? Om in aanmerking te komen voor een VROM Starterslening moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

* u verblijft rechtmatig in Nederland en u bent jonger dan 40 jaar;
* u woont minimaal 1 jaar zelfstandig in een huurwoning in de gemeente Harlingen dan wel bent u inwonend;
* u gaat de koopwoning zelf bewonen;

* u koopt een koopwoning in de gemeente Harlingen;
* de totale kosten van het verkrijgen in eigendom van de woning, die u wilt kopen, zijn lager dan EUR 220.000,--.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over de VROM Starterslening, dan kunt u contact opnemen met de gemeente (0517-492279) of met SVn (033 - 2539401). Zij helpen u graag verder. U kunt ook de website van de gemeente (www.harlingen.nl) of SVn (www.svn.nl) bezoeken.