D66

Heeft het kabinet een verkeersramp nodig?

15 april 2008

Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) waarschuwt het kabinet vandaag dat de problemen met het vervoer over de weg en het openbaar vervoer uit de hand lopen. Volgens hem is er een verkeersramp nodig om de politiek wakker te schudden. D66-Kamerlid Boris van der Ham vraagt het kabinet hoeveel van dit soort noodkreten er nodig zijn om reële vervoersproblemen aan te pakken.

Van der Ham vindt het zorgelijk dat de voorman van Bouwend Nederland zich zo fel tegen de politiek keert. Brinkman stelt dat de bevolking geen vertrouwen meer heeft in de politiek, omdat politici de problemen in de samenleving niet meer weten op te lossen. Van der Ham: "Het is zorgelijk dat mensen zich afwenden van de politiek, omdat ze niet meer geloven dat Den Haag belangrijke problemen kan oplossen. Zeker als het gaat over verkeer en vervoer kan Den Haag wel iets doen. Maar daar is politieke moed voor nodig en daaraan ontbreekt het op dit moment in het kabinet en in de Kamer."

De sociaal-liberaal is bang dat de angst van het kabinet en de coalitie om reële problemen op te lossen uiteindelijk de populisten in de kaart speelt. Van der Ham: "Jonge leraren kunnen geen woning meer kopen of huren in de Randstad, zelfs niet met z'n tweeën. Ook daar doet het kabinet niets aan. In het regeerakkoord staat zelfs dat daarover geen plannen mogen worden gemaakt voor na deze periode. Dat zijn wel problemen waarmee mensen iedere dag geconfronteerd worden. We kunnen ons als politiek daarom niet veroorloven deze problemen te laten liggen. Dan wenden mensen zich af van Den Haag of zoeken ze hun toevlucht tot populisten."

---