Gemeente Venlo


Sloop Roestflat van start

15-4-2008

De sloop van de Roestflat is begonnen. Op maandag 14 april haalde wethouder Twan Beurskens met een grijpmachine als eerste een deel van het balkon op de eerste verdieping weg, om daarmee symbolisch de sloop in te zetten. Een historisch moment, aldus Beurskens.

De Roestflat stond symbool voor de wederopbouwingsjaren na de Tweede Wereldoorlog. Gebouwd in 1954 was de voor die tijd moderne flat het punt aan de horizon wanneer je vanuit Blerick over de Stadsbrug naar de binnenstad kwam.

In de loop van de jaren veranderden de woonwensen van de bewoners van de binnenstad en voldeed de Roestflat daar niet meer aan. Ook het onderhoud raakte achterop, met (sociale) verpaupering tot gevolg. Renoveren was geen optie vanwege de ligging aan het spoor.

Wethouder Beurskens: De Roestflat maakt plaats voor het nieuwe deel van de Sloterbeekstraat, die doorgetrokken wordt naar de Roermondse Poort. Daarmee krijgt Venlo-Zuid opnieuw een directe verbinding met de binnenstad, én wordt dit stadsdeel aanzienlijk meer autoluw. Het verkeer wordt immers om de wijk heengeleid, in plaats van er midden doorheen. Dat geeft rust en ruimte in de wijk.

De sloop zal twee à drie dagen duren. Daarna wordt het puin verwijderd en het terrein opgeruimd. Naar verwachting zal dit zo'n anderhalve week duren. Volgens planning wordt er in september 2008 begonnen met het doortrekken van de Sloterbeekstraat. Daarover volgt tezijnertijd meer informatie.