Gemeente mag gewetensbezwaarde trouwambtenaar weigeren

15/04/2008 11:32

Commissie Gelijke Behandeling

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft vandaag geoordeeld dat een gemeente niet in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving handelt als zij weigert een trouwambtenaar aan te stellen die op grond van zijn godsdienst geen huwelijken wil sluiten tussen personen van hetzelfde geslacht.

De gemeente Langedijk stelde in oktober 2007 een vacature open voor twee Buitengewoon Ambtenaren, met als eis dat kandidaten bereid zijn alle huwelijken te sluiten. Eén van de kandidaten gaf aan gewetensbezwaren te hebben en diende een verzoek om een oordeel in bij de CGB.

Naar aanleiding van dit oordeel heeft de Commissie vandaag eveneens het advies "Trouwen? Geen bezwaar!" uitgebracht. Het advies is bedoeld om gemeenten en andere belanghebbenden een richtsnoer te bieden voor vergelijkbare gevallen waarin ambtenaren bezwaren hebben tegen het sluiten van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.

De kern van oordeel en advies is dat de gemeente verplicht is de wet uit te voeren en zich van discriminatie naar seksuele voorkeur moet onthouden. Zij moet erop toezien dat haar ambtenaren zich in de uitoefening van hun functie deze verplichtingen eigen maken. Het advies luidt dat alleen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand die meer doet dan huwelijken sluiten, slechts in beperkte ruimte is om aan zijn gewetensbezwaren tegemoet te komen. De voorwaarden zijn:


- de ambtenaar van de burgerlijke stand alleen andere werkzaamheden verricht en niet inzetbaar is voor het sluiten van huwelijken;
- de gemeente organisatorisch waarborgt dat alle personen die aan de wettelijke eisen voldoen bij de betreffende gemeente in het huwelijk kunnen treden;
- de gemeente waarborgt dat een eind komt aan de praktijk van gemeentelijke berichten waarin blijk wordt gegeven van de discriminatoire opvattingen van ambtenaren.

Alex Geert Castermans, voorzitter van de CGB: "Het gaat om meer dan alleen trouwambtenaren. Een overheidswerkgever moet volgens de wet rekening houden met de godsdienst of levensovertuiging van de ambtenaren. Tegelijkertijd mag hij van hen verlangen dat zij in de uitoefening van hun functie niet discrimineren. In dit geval betekent dat: een ambtenaar van de burgerlijke stand moet alle huwelijken sluiten of geen enkele."

Tegelijkertijd met het oordeel (2008-40) en advies (2008-04) over gewetensbezwaarde trouwambtenaren verschijnen ook:
- het CGB-jaarverslag 2007;

- het oordeel over het maandblad Opzij over het weren van mannen uit de kernredactie (2008-39);
- het advies aan Staatssecretaris Aboutaleb van SZW over de Werkleerplicht (2008-05).

Het volledige jaarverslag, genoemde adviezen en oordelen zijn te vinden op www.cgb.nl.





http://www.cgb.nl