BredeSchool Enschede-Noord ontwikkelt nieuw concept

dinsdag 15 april 2008

Bij de totstandkoming van de Brede School in Enschede Noord is door de deelnemende partijen het 3xH-concept ontwikkeld: Hoofd (ict en techniek), Hart (kunst en cultuur) en Handen (sport en bewegen).

Een activiteitenprogramma luidt op 24 mei de officiële start in van de Brede School Enschede-Noord. Binnen en buiten schooltijden ontwikkelen, leren, sporten, spelen, ontspannen en ontmoeten in een vertrouwde en veilige omgeving is vanaf dat moment het motto. Het 3xH-concept is de uitwerking van de ideeen die de deelnemende basisscholen hadden over wat de nieuwe BredeSchool zou moeten zijn. Vanuit drie BredeSchoollocaties geven zij daar invulling aan. De scholen houden elk hun een eigen onderwijskundig programma en identiteit. Dankzij de samenwerking tussen de locaties kan een samenhangend aanbod van binnen- en buitenschoolse activiteiten en voorzieningen worden aangeboden. Daarvan profiteren niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders, de buurtbewoners en overige inwoners van de wijk Noord.

De Brede School Enschede-Noord is een samenwerking tussen basisscholen de Anna van Buren, Bonifatius, De Noordlinde-Van Damstraat en
-Zaanstraat en De Toermalijn, Kinderdagverblijf De Kijkdoos, Stichting Kinderopvang Enschede, Stichting Welzijn Stadsdeel Noord, Stichting Enschedese Speeltuinen, Enschede/DMO en Stadsdeelmanagement Noord.

Deze week worden speeldagen voor de allerkleinsten uit de wijk gehouden. Die vallen onder Handen (sport en bewegen) en maken deel uit van het 'BASIS-pakket' (Brede Actieve Scholen in de Stadsdelen), dat nu een jaar loopt in een aantal Enschedese stadsdelen. Met dit programma investeert de gemeente Enschede extra in het gezond, veilig en actief laten opgroeien van kinderen. Kiona Grotenhuis, regisseur voor de BredeSchool in Noord: "Met de speeldagen willen we wat extra aandacht schenken aan de jongste kinderen in de wijk. Er zijn allerlei sporttoernooien voor de jeugd van de basisschool, maar die zijn meestal voor leerlingen van de oudere groepen. Met deze speeldagen richten we de aandacht op de allerkleinsten. Voor hen is het belangrijk dat ze buiten spelen in de wijk. Dat ze ook na schooltijd blijven spelen en sporten."

De partners in Noord hebben een speciale werkgroep sport en bewegen in het leven geroepen. "Daar zitten de speeltuinen in, Alifa, de scholen en de gemeente. In deze werkgroep bespreken we de invulling van zo'n speeldag. Op die manier wordt het een programma op maat", aldus de regisseur. De gezamenlijke activiteiten geven ook de jongste kinderen de kans zich te ontwikkelen en te ontplooien. Daardoor worden uiteindelijk talenten beter benut en eventuele achterstanden weggewerkt.

Bronnen: gemeente Enschede en TCTubantia.