Gemeente Beuningen


Bericht van de cliëntenraad WMO
De afgelopen maanden is er veel onrust geweest over de inzet van Huishoudelijke Hulp (HH) bij de bewoners die daar voor geïndiceerd zijn. De cliëntenraad WMO heeft naar aanleiding van deze situatie een advies aan het college van burgemeester en wethouders uitgebracht voor de gemeente Beuningen.

Het advies is ontstaan naar aanleiding van informatie van inwoners die gebruik maken van Huishoudelijke Hulp en informatie van beleidsmedewerkers van de gemeente Beuningen over de huidige werkwijze van Zorgwijzer. Het advies van de cliëntenraad WMO is om de volgende punten te borgen:

De zorgaanbieders wijzen iedere cliënt bij indicatie voor HH een vaste medewerker toe, behoudens vakantie en ziekte. Dit wordt als uitgangspunt meegenomen in de hernieuwde aanbesteding van HH die in de loop van dit jaar plaats vindt, ook al leidt dit tot iets hogere kosten;

Zorgwijzer heeft een werkwijze ontwikkeld om te toetsen of zij de indicatie voor HH 1 en HH 2 juist heeft gesteld;

Zorgwijzer heeft een werkwijze ontwikkeld om te toetsen of de inzet van HH voldoet aan de afspraken die met de zorgaanbieders is gemaakt met betrekking tot deskundigheid, signaleringsfunctie en continuïteit;

Zorgwijzer heeft de middelen om de werkwijzen uit te voeren;

De cliëntenraad WMO wordt als klankbord benaderd bij de ontwikkeling van deze werkwijzen;

Zorgwijzer evalueert het eigen functioneren en beschikt daarvoor over de benodigde middelen;

De omzetting van HH2 naar HH1 vindt pas weer plaats als aan de bovenstaande 6 adviespunten is voldaan. Tot dan wordt de indicatie HH2 van de huidige cliënten niet gewijzigd.

Op maandag 21 april 2008 is het volgende overleg van de cliëntenraad WMO van 19.00 tot 21.30 uur. In dit overleg komen twee onderwerpen aan bod:

De cliëntenraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken van het plan WMO per prestatieveld in de gemeente Beuningen door een beleidsmedewerker;

Daarnaast wordt de uitkomst toegelicht van het klanttevredenheidsonderzoek dat afgelopen december heeft plaatsgevonden onder alle inwoners die gebruik maken van individuele voorzieningen in de gemeente zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, woonvoorzieningen en vervoersvoorzieningen.

U bent van harte welkom om hierbij als toehoorder aanwezig te zijn of om in te spreken. Uw aanwezigheid kunt u van te voren via clientenraadwmo@beuningen.nl aangeven.

Met vriendelijke groet,
Dia Schepens, voorzitter WMO Cliëntenraad