SOBI richt Ahold-schadeclaim specifiek op Meurs en Deloitte

15/04/2008 11:56

SOBI

Nieuwersluis, 15 april 2008 - De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) vergroot de processnelheid in de lopende procedure tegen accountantskantoor Deloitte en de ex bestuurders van Ahold. SOBI doet dat door naast Deloitte alleen voormalig Ahold-bestuurder Michiel Meurs aansprakelijk te stellen. Hij kan in de optiek van SOBI - samen met Deloitte - als hoofdschuldige worden aangemerkt. De dagvaarding tegen de andere ex-bestuursleden is daarom ingetrokken. Voor de schadeactie van SOBI tegen Deloitte is tot nu toe een claimbedrag van 35 miljoen euro aangemeld en voor de actie tegen de ex-bestuurders 0,5 mln euro.

Meurs ontving op 12 april 2001 een uiterst belastende brief van de financiële directeur van US-Foodservice, Ernie Smith. Deze topman was in januari 2001 bij US-Foodservice benoemd om de administratie van inkoopkortingen op poten te zetten. Smith schreef aan Meurs dat hij daarbij ernstig was tegengewerkt en voegde eraan toe dat Ahold als gevolg van eerdere cijfermanipulaties 1 miljard dollar te veel had betaald voor US-Foodservice.

Ook schreef Smith een document te hebben gevonden waaruit beek dat het management van US-Foodservice had gepoogd 10 miljoen dollar uit de kas te halen omdat het van mening was bij de overname van US-Foodservice te weinig voor de aandelen te hebben ontvangen. Uit een door onderzoekers van de Ondernemingskamer opgesteld enqu(ee)terapport blijkt niet dat Meurs deze brief aan de andere leden van de Raad van Bestuur van Ahold ter kennis bracht, ondanks het feit dat de brief aan 'the board of Royal Ahold' was gericht.

Op 3 mei 2001 schreef het voormalige hoofd van de interne accountantsdienst van Ahold, Paul Ekelschot, aan Meurs dat het management van US-Foodservice volgens Smith de winstcijfers van het eerste kwartaal 2001 had gemanipuleerd. Ekelschot waarschuwde Meurs schriftelijk dat de Raad van Bestuur van mismanagement beschuldigd zou kunnen worden als de zaak niet goed werd afgehandeld en ook maar één van de vele verdenkingen waar zou blijken te zijn. Ekelschot achtte het niet voldoende om te vertrouwen op de integriteit van Jim Miller, de president-directeur van US-Foodservice, en adviseerde Meurs de zaak in de Raad van Bestuur te brengen en een gedetailleerd onderzoek in te laten stellen. Uit het enqu(ee)terapport dat voor de Ondernemingskamer is opgesteld blijkt dat Meurs ook deze brief voor de andere leden van Raad van de Raad van Bestuur achter heeft gehouden. De SOBI ziet in dit alles voldoende reden om Meurs als hoofdschuldige aan te merken.

SOBI-voorzitter Pieter Lakeman sluit niet uit dat in de schadeactie jegens Meurs het claimbedrag de komende tijd verder op zal lopen. Aandeelhouders kunnen zich nog aanmelden voor claims tegen Deloitte en Meurs.

De brieven van Ernie Smith en Paul Ekelschot aan Meurs zijn te vinden op de website van SOBI (www.sobi.nl).





http://www.sobi.nl