Jaarcijfers CGB: veel te winnen voor vrouwen

15/04/2008 12:03

Commissie Gelijke Behandeling

Nog steeds krijgen vrouwen bij de werving en selectie geen gelijke kansen als zij net zo geschikt zijn als mannen. Zo blijkt uit het Jaarverslag 2007 van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Het onderscheid varieert van vrouwelijke medewerkers die minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega's tot het niet verlengen van arbeidscontracten vanwege zwangerschap.

Op de grond geslacht vond de grootste stijging aan klachten plaats: van 12% naar 17%. De grootste daling constateerde de CGB bij de grond leeftijd (van 32% naar 26%). Andere gronden waarop de CGB veel verzoeken om een oordeel kreeg zijn: ras (van 15 naar 19%) en handicap/chronische ziekte (was en is 13%).

In totaal werden in 2007 bij de CGB 515 verzoek om een oordeel ingediend. De CGB bracht tien adviezen uit en velde in 247 zaken een oordeel. In 33% van de gevallen was sprake van verboden onderscheid. Naast adviezen en oordelen doet de CGB ook steeds meer zaken af door met partijen in gesprek te gaan. De adviezen van de CGB hadden betrekking op zaken als zwangerschapsuitkeringen voor zelfstandigen, wetsvoorstellen tot wijziging van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte en leeftijdsonderscheid in sociale plannen.

Gekeken naar de effecten van de oordelen van de CGB, blijkt dat in 75% van de gevallen waarin follow-up mogelijk was, het oordeel ook daadwerkelijk werd opgevolgd. Het gaat hierbij om individuele dan wel structurele opvolging. Enkele voorbeelden:


- een vrouw van wie de arbeidsovereenkomst niet werd verlengd vanwege haar zwangerschap kreeg een schadevergoeding van 7.000 euro (oordeel 2007-107);
- vacatureteksten werden aangepast, zodat bepaalde groepen niet meer bij voorbaat werden buitengesloten (oordelen 2007-45, 2007-117 en 2007-158);
- een zorginstelling maakt het voortaan ook voor oudere vrijwilligers mogelijk zich in te blijven zetten (oordeel 2007-60).

Alex Geert Castermans, voorzitter van de CGB: "Een discriminatieverbod alleen is onvoldoende om ervoor te zorgen dat eenieder kan deelnemen aan het maatschappelijk leven. Onze brede adviezen ondervangen veel specifieke klachten, waardoor bijvoorbeeld het aantal leeftijdszaken drastisch afnam. Een gesprek tussen partijen, door tussenkomst van de Commissie vóór het onderzoek, effent vaak het pad voor een schikking of mediation."

Tegelijkertijd met het CGB-jaarverslag 2007 verschijnen ook:
- het oordeel (2008-40) en advies (2008-04) over gewetensbezwaarde trouwambtenaren;
- het oordeel over het maandblad Opzij over het weren van mannen uit de kernredactie (2008-39);
- het advies aan Staatssecretaris Aboutaleb van SZW over de Werkleerplicht (2008-05).

Het volledige jaarverslag, genoemde adviezen en oordelen zijn te lezen op www.cgb.nl.





http://www.cgb.nl