Gemeente Teylingen

`De Stad' van leerlingen Teylingen College sector KTS in bestuurscentrum Voorhout

Tentoonstelling werkstukken project `De Stad' van leerlingen Teylingen College sector KTS in bestuurscentrum Voorhout

15 april 2008

PERSBERICHT 14 april 2008 - in de periode van 3 t/m 14 maart 2008 hebben alle tweede klassen van de KTS gewerkt aan het project `De Stad'. Alle leergebieden hebben in die periode tijdens hun lessen aan dit project meegewerkt. Het doel van dit project was om leerlingen te laten kennismaken met de rol en taken van de gemeente.Tot en met 29 april zijn de werkstukken die de leerlingen tijdens dit project gemaakt hebben, te zien in het bestuurscentrum in Voorhout. Het betreft ontwerpen voor ontbrekende voorzieningen in de gemeente Teylingen, zoals een bioscoop en een casino.

Uitwerking project `De Stad'

In verschillende lessen is aandacht besteed aan het project. Zo is bij Nederlands aandacht besteed aan het debatteren. In de lessen Engels en Duits hebben de leerlingen in de betreffende taal een folder gemaakt van een grote stad in Engels of Duits. Bij wiskunde hebben de leerlingen gewerkt aan het ontwerpen van een woonwijk en daar vooral veel gedaan met de nodige berekeningen die daarvoor nodig zijn.

In de lessen Mens en Maatschappij is ingegaan op staatkundige zaken als de rol en de functie van een gemeenteraad. Bij de lessen Mens en Maatschappij hebben de leerlingen ook nog een fietspuzzeltocht gemaakt langs een aantal voorzieningen in de gemeente Teylingen. Bij Biologie is aandacht besteed aan de groenvoorzieningen binnen een gemeente en hebben klassen gezamenlijk voorstellen uitgewerkt voor een stadspark met voorzieningen zoals een kinderboerderij e.d.

Bij het leergebied Natuur en Techniek hebben de leerlingen voorstellen gemaakt voor nog ontbrekende voorzieningen in de gemeente Teylingen en de plaats waar die zouden moeten komen. Bij Beeldende vormgeving hebben de leerlingen de voorstellen die zij ontwikkeld hebben bij Natuur en Techniek uitgewerkt tot concrete ontwerpen.

Doel van het project


· Leerlingen maken kennis met de rol en taken van de gemeente.


· Leerlingen laten ervaren welke rol zij zelf binnen een gemeente kunnen vervullen.


· Leerlingen krijgen een beeld welke voorzieningen er in een gemeente nodig zijn.


· Leerlingen onderzoeken welke voorzieningen er nodig zijn binnen een gemeente met de grootte van de gemeente Teylingen.


· Leerlingen maken zelf voorstellen en ontwerpen met betrekking tot ontbrekende voorzieningen binnen de gemeente Teylingen.


· Leerlingen discussiëren over de prioriteit van bepaalde voorzieningen.

Medewerking van de gemeente Teylingen

Alle tweede klassen zijn uitgenodigd in de raadzaal van het bestuurscentrum. Daar kregen zij een powerpointpresentatie te zien over hoe het bestuur van een gemeente is opgebouwd, wat de gemeenteraad is en welke rol die vervuld. Zij werden daar ontvangen door de wethouder van Onderwijs en twee raadsleden. Zij lichtten de presentatie toe en de leerlingen konden hen van alles vragen.

Daarna kregen de leerlingen een rondleiding daar het bestuurscentrum en werden daarbij ook door de burgemeester op zijn kamer ontvangen die over zijn functie vertelde en zijn ambtsketen liet zien.

Aan het eind van het project heeft een van de tweede klassen een gemeenteraadszitting nagebootst in de raadzaal waarbij zij een beslissing moesten nemen over welke voorziening er in de gemeente Teylingen bij moest komen.