Gemeente Soest

De gemeenteraad heeft vergaderd

Datum: 15/04/2008

Op donderdag 10 april 2008 heeft de gemeenteraad van Soest vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomst om u op de hoogte te houden van wat er is behandeld.

DE ONTMOETING

Nieuwe Wet ruimtelijke ordening
De raadsleden zijn door medewerkers van de afdeling planologie en bouwen bijgepraat over de nieuwe Wet ruimtelijke ordening die op 1 juli 2008 in werking treedt. Wat vooral opviel bij de raadsleden was het feit dat voor grote projecten die afwijken van het bestemmingsplan eerst een projectbesluit moet worden genomen door de raad en vervolgens ook nog door de raad binnen een jaar een bestemmingsplan moet worden gemaakt. Voor velen het gevoel van een dubbele procedure.

Verkeersveiligheid Koninginnelaan
Vertegenwoordigers van het Wijkbeheerteam Soestdijk/'t Hart (WBT) spraken hun zorgen uit over de verkeerssituatie op het deel van de Koninginnelaan tussen het Nieuwerhoekplein en de Nieuwstraat. De Koninginnelaan is een door fietsers veelgebruikte route. Omdat er ook veel autoverkeer door deze laan gaat en de weg nogal smal is, ontstaan er regelmatig gevaarlijke situaties. Het WBT vroeg om op korte termijn maatregelen te treffen.
Wethouder Lemmen sprak zijn waardering uit over de inbreng van het WBT. Hij kondigde aan dat de gemeente van plan is zo gauw mogelijk iets aan de verkeerssituatie te doen. Hij presenteerde een schetsontwerp van een rotonde op het Nieuwerhoekplein. De gemeenteraad wordt gevraagd hiervoor in de begroting 2009 geld beschikbaar te stellen. Op korte termijn kan er iets aan de verkeersgeleiders en de belijning in de Koninginnelaan worden gedaan. Ook de oversteek van de Vredehofstraat bij de Regentesselaan en de situatie bij het busstation betrekt hij in die plannen.

---

DE RONDE

Masterplan Soesterberg
Mevrouw Riek Bakker, strategisch adviseur op het gebied van ruimtelijke ordening, heeft een presentatie gehouden over de contouren voor een masterplan voor Soesterberg. Het masterplan moet antwoord geven op de vraag hoe Soesterberg er over tien tot twintig jaar uit moet zien. De volgende prioriteiten worden benoemd:
* infrastructuur, zo wordt onder andere gedacht aan een tunneltraverse/verdiepte ligging van een deel van de N237 (Amersfoortsestraat);

* herstructurering van onder andere bedrijventerrein Soesterberg-Noord;

* realiseren Dorpshart-campus-kop, waaronder herinrichting Rademakerstraat, oplossen parkeerproblemen, de realisatie van een campus met op de kop een pleisterplaats/hotel;
* dorpsuitbreiding aan de noordrand (15-20 hectare op het terrein van de vliegbasis) en aan de flanken (Apollo-Noord);

Wat de gemeenteraad betreft (met uitzondering van Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) en Groen Links) kan mevrouw Riek Bakker door met de volgende stap in het proces: bij de provincie zal draagvlak moeten ontstaan voor de noodzaak en urgentie van de benoemde prioriteiten. De inhoudelijke discussie over de plannen volgt later.

Treft subsidie doel?
Al enige tijd wordt gewerkt aan verbetering van de systematiek voor subsidieverstrekking. Dit moet leiden tot een meer sturende en controlerende rol van de gemeente(raad).
Onderdeel hiervan is de zogenoemde beleidsgestuurde contractfinanciering (BCF). Hiermee is een pilot gestart met de Stichting Balans.
Tijdens De Ronde is de tussentijdse rapportage besproken. Hierin wordt een beeld geschetst van de stand van zaken en worden voorstellen gedaan voor het vervolg. Gebleken is dat zo'n proces de nodige tijd kost, ook voor de welzijnsorganisaties.

Financiële verordeningen
In 2004 zijn door de gemeenteraad drie verordeningen vastgesteld om afspraken vast te leggen, onder andere op het gebied van de accountantscontrole, de rekenkamercommissie en de invulling van de financiële functie binnen de gemeente Soest. Een werkgroep van de raad heeft de verordeningen na vier jaar opnieuw bekeken en heeft voorstellen gedaan voor aanpassing (waar nodig). Na een korte presentatie bleek er geen behoefte om ter verduidelijking vragen te stellen. Agendering voor de gemeenteraad is voorzien op 15 mei 2008.

Woonruimteverdeling
Bij de vaststelling van de nieuwe Huisvestingsverordening op 17 januari 2008 heeft de gemeenteraad twee amendementen en een motie aangenomen. De invulling van de amendementen en de motie is in deze bijeenkomst aan de orde geweest. Zo stelt het college van burgemeester en wethouders onder andere voor om ééngezinshuizen alleen toe te wijzen aan tweepersoonshuishoudens ouder dan 23 jaar. Ook is er een voorstel gedaan voor het labelen van (meer) woningen voor senioren en mensen met een fysieke beperking. De beleidsregel treedt op 1 juli 2008 in werking na overleg met de woningcorporaties en de particuliere verhuurders. Na een inspraaktraject kan de raad naar verwachting in juni 2008 een definitief besluit nemen.

Herijking schuldhulpverlening
Aan de hand van een presentatie en het rapport "Herijking Schuldhulpverlening Soest" is deze problematiek besproken. De strekking van dit rapport is dat de gemeente meer regie wil gaan voeren in situaties waarin mensen hulp nodig hebben om van hun schulden af te komen. Er zal voor hen een loket ingericht worden. Daarmee wil de gemeente bevorderen dat mensen met schulden zo gauw mogelijk hulp op maat krijgen. Hierbij speelt samenwerking met de Stadsbank Midden Nederland, Amant (maatschappelijk werk), de woningcorporaties en de energiebedrijven een belangrijke rol. In de vergadering zijn vragen gesteld over de financiering van het voorgestelde proefjaar, over monitoring van de resultaten en over de organisatie. Het onderwerp wordt voor besluitvorming geagendeerd voor de Raad op 15 mei 2008.

---

DE RAAD

SPREKERSHOEK
De heer Van Ee vroeg in de sprekershoek of de gemeente het gebruik van zonnestroom kan stimuleren bij bouwontwikkelingen en door het oprichten van een informatiecentrum. Ook stelt hij een uitbreiding van de zonnepanelen op het gemeentehuis voor. De gemeenteraad vraagt het college om de mogelijkheden te onderzoeken. Ook het college vindt duurzame energie belangrijk en geeft dit een plek in het milieubeleidsplan en bij de toekomstige ontwikkelingen in Soesterberg.

VRAGEN AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Afwijken van intergemeentelijke structuurvisie
In 2005 is de intergemeentelijke structuurvisie geactualiseerd. Hierin wordt het provinciale ruimtelijke beleid beschreven, onder andere over het aantal woningen dat de komende jaren in de regio wordt gebouwd. Het college heeft aangegeven dat zij de mogelijkheid wil hebben om van deze intergemeentelijke visie af te wijken. GGS maakt zich zorgen dat dit ten koste gaat van het landschap. Het college geeft aan dat de intergemeentelijke visie gebaseerd is op een vrijwillige samenwerking en niet leidend zal zijn. Er komt voor de gemeente Soest een eigen structuurvisie waarin de ruimtelijke invulling van de gemeente wordt beschreven.

Gereserveerde parkeerplaatsen bij gemeentehuis
Het college wil parkeerplaatsen bij het gemeentehuis reserveren voor brandweervrijwilligers die bij de gemeente werken, voor buitendienstmedewerkers en voor collegeleden. Groen Links heeft hier schriftelijke vragen over gesteld die zijn beantwoord. In het vragenhalfuur wilde GGS nog weten of het mogelijk was om - zoals in juni 2005 is besloten - een veilige oversteekplaats op de Dalweg aan te leggen zodat bij grote parkeerdruk gebruik kan worden gemaakt van de parkeerplaatsen bij het Spleasure Centrum. Het college betrekt dit bij de voorbereiding van de herinrichting van de rotonde bij het gemeentehuis. Hierbij ligt veel nadruk op de veiligheid voor voetgangers en fietsers.

Verplaatsing weekmarkt
Burgemeester en wethouders willen de weekmarkt nog dit jaar, na de zomervakantie verplaatsen van de Smitsweg naar de Van Weedestraat. GGS vindt dat hierover onvoldoende overleg heeft plaatsgevonden met de belanghebbenden en heeft zorgen over de haalbaarheid. Het verplaatsen van de weekmarkt is een plan dat al lange tijd in voorbereiding is. Nu de plannen meer concrete vorm aannemen, worden belanghebbenden op korte termijn hierbij betrokken.

EXPLOITATIE SPLEASURE CENTRUM SOEST
De gemeente is eigenaar van het sportcentrum aan de Dalweg. Sinds 2002 exploiteert SRO Soest BV dit sportcentrum (Spleasure Centrum). Door een sterke stijging van de kosten van energie en personeel vertoont de exploitatie een verlies. De SRO heeft de gemeente verzocht bij te dragen aan een oplossing. De gemeente wil voor een deel aan dat verzoek tegemoet komen om zo een zwem- en sportvoorziening met aanvaardbare toegangsprijzen in de gemeente te handhaven. De Raad heeft hiermee ingestemd.

NOTA SOCIAAL ECONOMISCH BELEID
In de Nota Sociaal Economisch Beleid is de economische situatie in Soest geanalyseerd. Er worden mogelijkheden beschreven om groei van de lokale economie en werkgelegenheid te stimuleren waarbij het aantrekkelijke woonklimaat in Soest wordt behouden. Het motto van deze nota is 'Groei in Balans'. Met uitzondering van Groen Links en GGS stemt de gemeenteraad in met de Nota Sociaal Economisch Beleid. De genoemde fracties zijn van mening dat de geschetste economische groei niet ten goede komt aan de inwoners en ondernemers in Soest en Soesterberg.

BELEIDSPLAN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING
Op 1 januari 2007 is de WMO in werking getreden. De gemeente heeft nu voor de periode 2008-2010 in grote lijnen beschreven hoe in Soest invulling wordt gegeven aan het WMO-beleid. Dit gebeurt volgens een groeimodel. Het beleidsplan geeft hiervoor de richting. In een werkgroep van ambtenaren, raadsleden en de wethouder worden de doelstellingen verder geconcretiseerd. De gemeenteraad heeft ingestemd met het Beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2008-2010.

EINDEJAARSFEEST VOOR JEUGD
Soest 2002 en de PvdA hebben samen een initiatiefvoorstel ingediend voor het organiseren van een eindejaarsfeest voor jongeren uit Soest en Soesterberg. Door jongeren een feest te bieden, kunnen mogelijk geluidsoverlast en vernielingen worden voorkomen. Hoewel het een sympathiek voorstel is ziet een aantal fracties enkele bezwaren. Er is afgesproken dat het college de mogelijkheden en effecten van een eindejaarsfeest nader onderzoekt en de gemeenteraad hierover een voorstel presenteert.

.