Gemeente Roermond

Boas herkenbaar aan nieuw insigne

Nieuw insigne BOA's Roermond De buitengewone opsporingsambtenaren (boas) van de afdeling Stadstoezicht zijn vanaf vandaag herkenbaar aan een nieuw insigne. Het boa-insigne dient de herkenbaarheid van boas in de openbare ruimte te vergroten. Duidelijk herkenbare boas dragen namelijk bij aan het veiligheidsgevoel van burgers. Daarom heeft de minister van Justitie besloten om een boa-insigne te laten ontwikkelen. De daaraan verbonden communicatieactiviteiten moeten het voor de burger helder maken dat boas burgers niet alleen mogen aanspreken, maar dat zij ook (buitengewone) opsporingsbevoegdheden hebben.

In het verlengde daarvan heeft het ministerie van Justitie vorig jaar besloten dat met ingang van 1 januari 2008 (met een uitlooptermijn van een aantal maanden) alle boas in Nederland, die zich in de openbare ruimte begeven, duidelijk herkenbaar moeten zijn aan één logo. Dit logo/insigne wordt gedragen op de voorzijde van het hoofddeksel en op de voorzijde van een jas of blouse.

In het logo zijn een hand, scepter en schild verwerkt. Zij staan voor de taken en bevoegdheden die boa's hebben. Het schild staat symbool voor de bescherming van mensen in de openbare ruimte door de boa. De scepter in de hand geeft aan dat de boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is. Naast de duidelijke herkenbaarheid middels het insigne, moet een boa zich altijd kunnen legitimeren als opsporingsambtenaar. Het insigne geldt daarbij niet als legitimatiebewijs.

Publicatiedatum: 15-4-2008 Bijgewerkt: 15-4-2008